Isaac Newton a schimbat modul în care privim lumea, iar scrierile sale în format original continuă să aibă niște prețuri astronomice, scrie playtech.ro.
În mod uzual, cărțile științifice nu se vând foarte bine și au un public restrâns. Un eveniment organizat de casa de licitații Christie`s ne confirmă însă că există și excepții importante de la această regulă. Cea mai recentă a avut ca subiect o primă ediție din Principia Mathematica, scrisă de Isaac Newton în 1687. Un cumpărător foarte generos a plecat cu ea acasă după achitarea sumei de 3,7 milioane de dolari.
În urma evenimentului desfășurat zilele trecute, volumul comercializat a devenit subit cea mai scumpă carte comercializată vreodată din domeniul științific. Estimările inițiale nu s-au apropiat nici măcar de jumătatea valorii finale. Mulți au fost de părere că va atinge un preț de 1,5 milioane de dolari, cu mult sub cele 3,7 milioane. Un motiv în plus pentru această cifră este raritatea volumului cu pricina. Cu toate că vorbim de o carte tipărită și nu de un jurnal scris de mână, respectiva carte a fost imprimată în 80 de exemplare și era dedicată întregii Europe continentale. Ediția pentru Regatul Unit nu este la fel de specială, deoarece a fost produsă în 400 de exemplare.
Aceasta nu este însă cea mai rară ediție de Principia Mathematica redactată de Newton. Respectiva distincție este asociată volumului original, scris de mână, ce a servit ca inspirație pentru tipărituri. Acela este ținut la păstrare în cadrul Royal Society din Regatul Unit. Ultima ediție de Principia Mathematica ajunsă la licitație s-a vândut în 2013 cu 2,5 milioane de dolari. În privința conținutului, acest volum detaliază legile mișcării, principiile gravitației și multe alte concepte pe care s-ar putea să vi le aduceți aminte din școală.