Un muzeu în stil neoromânesc din Sîngerei ar putea fi restaurat. Cum te poți implica

muzeu222

Proiectul are scopul reactivării site-lui istoric al ansamblului muzeal Sîngerei, un centru de excelență, cu accent pe arhitectura tradițională, meșteșuguri și arte vizuale, clădirea și scuarul vor prezenta un ansamblu de provincie fermecător.

„Ne propunem să creem un spațiu urban autentic, de agrement și socializare, cu scuar, proiecții de film în aer liber, bibliotecă stradală. Un spațiu offline. Proiectul mai prevede și crearea școlii de ceramică tradițională pe lângă muzeu, realizându-se astfel salvarea unei tradiții de sute de ani prin crearea unor noi generații de olari și sporirea valorii muzeului, prin introducerea unei componente de muzeu viu.

Împreună cu Primaria Sîngerei (co-finanțator al proiectului), directorul muzeului solicită o finanțare în acest sens.

Proiectul care va salva olăritul și va aduce un suflu nou în practicarea acestui meșteșug tradițional costă 5 mii Euro.

Starea muzeului în 2015
Starea muzeului în 2015

Din acești bani se vor achiziționa roțile mecanice și electrice de olărit, râșnița de materiale, malaxorul, materialele de lucru pentru prima serie de elevi și se vor realiza lucrările de racordare la rețeaua de apă curentă, canalizare și de electricitate. În perspectivă, proiectul se va autofinanța din ceramica vândută.

Potrivit directorului muzeului, atât în țară cât și în străinătate, cererea pentru piese de ceramică tradițională este foarte mare.

Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a sprijini crearea în zonă cel puțin a unui atelier de olărit, independent economic, adică rentabil. Doar în acest fel tradiția va putea fi pe deplin salvată. Este prevazută chiar susținerea logistică a viitorilor absolvenți pentru comercializarea pieselor din lut” spun inițiatorii campaniei.

muzeu22

Inițiativa pe Guvern24

Pe platforma Guvern24 inițiatorii proiectului încearcă să colecteze suma de două mii de euro pentru conectarea muzeului la rețeaua de apă și canalizare, precum și executarea lucrărilor de amenajare a nodului sanitar.

Campania este activă până la 31 decembrie 2016, și până acum s-au strâns 175 euro din 2.000. Mai multe detalii despre proiect, dar și locul unde puteți dona găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine