Uniunea Europeană va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 de milioane de euro în calitatea de suport bugetar, banii vor ajunge până la sfârșitul anului curent. Johannes Hahn, comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, a specificat că suportul financiar este acordat în contextual aprobării unui Acord cu FMI pentru dezvoltarea țării, care a deblocat și finanțările din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.
De asemenea, oficialul European a menționat că UE va susține în continuare promovarea reformelor în Republica Moldova în avantajul cetățenilor țării, inclusiv în lupta contra corupției, depolitizarea instituțiilor statului, reforma sistemului bancar. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferinței de presă comună cu prim-ministrul Pavel Filip.
La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că a venit la Bruxelles cu sentimentul unor sarcini îndeplinite. „Pașii pe care i-am făcut în acesta perioadă vor crea premisele necesare pentru o dezvoltare a țării. Cel mai important este ca populația Republicii Moldova să resimtă beneficiile reformelor. Am ferma convingere că vom reuși să facem transformarea, să modernizăm țara. Dacă 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, sunt convins că 2017 va fi anul creşterii Moldovei. Dar, în acest parcurs, avem nevoie în continuare de sprijinul UE. Rog și pe această cale Comisia, Instituțiile UE, dar și Statele Membre să fie alături de noi”, a menţionat prim-ministrul.
Referitor la alegerile prezidențiale, Pavel Filip a spus că Republica Moldova are de învăţat câteva lecţii în urma acestor alegeri pentru a organiza mai bine procesul electorale pe viitor. „Acum scopul este de a depăşi „febra electorală” şi să ne apucăm de lucru. Am avut o discuție cu președintele ales și i-am spus că guvernul este pregătit să coopereze în interes național, or interesul nostru național este continuarea reformelor, modernizarea, drumul european”, a spus premierul.
Şeful Guvernului a dat asigurări că mobilizarea şi angajamentul de care a dat dovadă actuala guvernare în implementarea recomandărilor UE de la începutul anului curent vor persista şi în următoarea perioadă pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele-cheie în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere.