Ministerul Sănătății s-a autosesizat în legătură cu cazul pacientei din raionul Căușeni, care a născut prin cezariană la Institutul Mamei și Copilului, iar două săptămâni mai târziu a decedat. Astfel, a fost instituită o Comisie specială care va examina cauza decesului matern al lăuzei.
„Ținând cont de complexitatea cazului și de maladiile concomitente grave ale pacientei respective, datele finale ale examenului histopatologic vor fi prezentate peste circa 28 de zile” se arată în comunicatul instituției.
Totodată, Dragoș Galbur, consilier la Ministerul Sănătății a menționat într-o postare pe facebook că mama decedată avea și alte bolo grave concomitet cu sarcina. „De exemplu avea diabet și conștient nu-și administra insulină, etc. Gravidei i s-a explicat de mai multe ori, de către medici, necesitatea tratamentului cu insulină și complicațiile posibile cât pentru mamă atât și pentru făt, dar gravida categoric a refuzat tratamentul necesar, ceea ce a fost notat în fișa medicală cu semnătura pacientei”.
În comentariile știrii pe un portal rus mai mulți cetățeni se arată indignați de situația dată. Unii își relatează propriile situații și declară că fără bani medicii nici nu se uită la tine. În același timp oameni spun că situația nu este clară, iar de la ațe oamenii nu mor. Pe când unii cititori explică că sunt și medici buni, nu trebuie de pus toți într-o gloată.
Diana Voloveț, o tânără de 31 de ani, mamă a doi copii a murit. Femeia, care a născut acum două săptămâni la Institutul Mamei şi Copilului, a declarat pentru presă că medicii i-au cerut mită. Femeia ar fi sesizat CNA, dar a fost redirecționată către Ministerul Sănătății, unde a depus o plângere. Între timp, Diana a părăsit spitalul și s-a întors la Căușeni fără ai fi scoase ațele de la operație, iar duminică, 27 noiembrie, concubinul său întors de la cumpărături a găsit-o moartă.
Potrivit Jurnal de Chișinău, femeia a născut un băiat pe care l-a numit David. După operaţie, de Diana s-a apropiat o soră medicală şi i-a spus că trebuie să îi dea chirurgului care i-a făcut operaţia 2.000 de lei. Altfel nu îi vor scoate aţele. Diana a sunat la linia fierbinte a Centrului Naţional Anticorupţie, însă reprezentanţii acestei structuri au expediat-o la Ministerul Sănătăţii.
Diana a sunat şi la Ministerul Sănătăţii şi s-a plâns pe comportamentul medicului. Între timp, a fost externată. Medicul, observând că Diana nu vrea să plătească, a pregătit actele pentru externare. Femeia s-a întors la Căuşeni. Între timp, a fost vizitată de către acelaşi medic şi i-a cerut să semneze o hârtie că nu are pretenţii faţă de spital şi faţă de el. Diana a semnat de teama că „medicii sunt legaţi între ei”. Aţele i-au fost scoase la spitalul din Căuşeni, se simţea tot mai rău.
Centrul Național de Corupție precizează că în urma examinării Registrului privind evidenţa apelurilor telefonice primite prin intermediul Liniei Naţionale Anticorupţie NU s-a constatat nici un apel prin care s-ar fi reclamat vreo infracţiune de corupţie comisă în cadrul Centrului Mamei şi Copilului. Totodată, în comunicatul instituției se spune că din luna iunie 2016 nu există nici o altă sesizare privind comiterea unor acte de corupţie în instituţiile medicale.
Iar, ofiţerul de presă al Institutului Mamei şi Copilului, Maria Clatico, a declarat pentru Jurnal de Chișinău, că nu poate să ofere nicio informaţie, deoarece, chipurile, nu ar şti nimic. La insistenţele jurnaliștilor, aceasta a spus totuşi că un şef de secţie al instituţiei medicale este la Ministerul Sănătăţii şi că va putea să ne ofere detalii după-amiază.
Femeia împreună cu copii și concubinul său, trăiau în condiţii grele, nu aveau canalizare şi încălzire, Diana şi copiii săi sufereau de frig. Duminică dimineaţă, 27 noiembrie, concubinul Dianei a plecat să cumpere produse şi, când s-a întors, femeia era deja moartă.