Tinerii din ziua de azi se întâlnesc tot mai des cu lezarea drepturilor sale de către stat, recent în cazul diasporei care nu a reușit să voteze din cauza lipsei de buletine, sau inactivitatea instituțiilor statale care provoacă nerespectarea drepturilor fundamentale. Care ar fi soluția pentru aceste probleme ale societății noastre? O instituție care poate recomanda statului mai multe reglementări ale legilor și executării acestora-Oficiul Avocatului Poporului.
Cele cinci atribuții ale acestei organizații sunt:
#1. Oficiul Avocatului Poporului are în primul rând misiunea de a veghea respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. În cazurile când drepturile cetățenilor sunt lezate de instituțiile de stat, adresarea la Avocatul Poporului este o opțiune foarte bună.
#2. Mână în mână cu prima atribuție merge obligațiunea de a recomanda autorităților competente, schimbarea unor legi în urma unor petiții din partea cetățenilor care au lezat sau ar putea leza drepturile oamenilor.
#3. Oficiul Avocatului Poporului pregătește un raport anual independent care este prezentat la Parlament, dar și la organizațiile internaționale cu care au relații de cooperare. Dacă rapoartele nu sensibilizează Parlamentul, organizațiile internaționale pot aplica presiune asupra statului în cazul unor propuneri stridente.
#4. De asemenea Organizația examinează plângerile petiționarilor despre abuzurile comise de funcționari, conducători de instituții private, prin care persoanelor le sunt lezate drepturile fundamentale.
#5. O atribuție importantă este prezentarea unor rapoarte tematice pe teme ca: Dreptul la sănătate, Drepturile copiilor. Aceste rapoarte tematice nu pot fi influențate de alte părți.
Oficiul Avocatului Poporului are 20 ani de activitate în Republica Moldova și reprezintă puntea de legătură dintre ONG-uri, instituțiile internaționale, autoritățile și cetățeni pe domeniul drepturilor omului. La Avocatul Poporului se pot adresa cetățenii Republicii Moldova a căror drepturi au fost lezate, oameni care se afla temporar pe teritoriul țări.
Avocatul poporului este ales de către Parlament, pe un termen de 4 ani. La moment Avocatul Poporului din Moldova este Mihai Cotorobai.
Puteți accesa mai multe informații în raport cu aplicarea la aceasta organizație pe site-ul lor.