Consiliul Local al Copiilor si Tinerilor din municipiul Chișinău, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ginta Latină”, organizează un flash-mob „Îmbrățișări gratis”. Evenimentul se va desfășura astăzi, 16 noiembrie, între orele 14:30 și 15:30, lângă Arcul de Triumf.
„Societatea noastră, cu părere de rău, nu știe ce înseamnă a fi tolerant. Nu știe că a fi tolerant înseamnă a-l înțelege pe cel de lângă tine, înseamnă să-i accepți greșelile și slăbiciunile. Cu acestă ocazie dorim să invităm toți tinerii la flash-mob, pentru a demonstra că suntem tineri toleranți, activi și să demonstrăm încă o dată că ne pasă de societatea noastră”, spun cei care organizează evenimentul.
Evenimentul se află la prima ediție.
Mişcarea numită Free Hugs, menită să înveselească viaţă oamenilor oferindu-le străinilor o îmbrăţişare, a fost iniţiată în 2004 de australianul Juan Mann şi a devenit cunoscută internaţional datorită clipului „All the same”, postat pe YouTube, a cărui coloana sonoră a fost realizată de trupa Sick Puppies.
Australianul a decis să înceapă campania în urma morţii mamei sale, deoarece credea că oricine are nevoie de o îmbrăţişare, iar de la postarea clipului şi până astăzi au avut loc peste 3.000 de astfel de campanii în mai mult de 60 de ţări.
Potrivit concepţiei occidentale, îmbrăţişarea este un gest foarte obişnuit, americanii se îmbrăţişează şi dacă nu se cunosc, iar pentru francezi aproape că face parte din salut.
Studiile au arătat cum contactul uman este esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă socială, fizică şi psihică şi s-a dovedit ştiinţific că îmbrăţişările schimbă metabolismul şi întăresc sistemului imunitar, fiind un medicament universal.
O îmbrăţişare de doar 20 de secunde acţionează ca un bun tonic, creşte nivelul oxytocinei, hormonul dragostei care este răspunzător de starea de bine şi scade nivelul cortizolului, hormonul stresului.
Copiii care sunt ţinuţi în braţe sau îmbrăţişaţi plâng mai puţin şi sunt mai liniştiţi pentru că se simt în siguranţă, iau în greutate mai repede şi devin mai sociabili când sunt mari, decât cei care sunt neglijaţi.
Adulţilor îmbrăţişarea le ameliorează depresia, le scade stresul, le reduce tensiunea arterială şi le protejează inima. O îmbrăţişare afectuoasă le dă încredere şi speranţă, îi face să gândească pozitiv, să se simtă mai tineri, mai veseli şi mai încrezători.
Aşadar, îmbrăţişaţi-vă, pentru a fi mai sănătoşi şi optimişti !