Au făcut sute și mii de kilometri pentru a ajunge la cele mai apropiate secții de votare, au așteptat ore în șir în frig sau ploaie pentru a-și alege președintele, dar nu le-au ajuns buletine de vot. Asta, pentru că în 2010 a fost schimbat Codul Electoral și impus un număr maxim de 3 mii de buletine pentru fiecare secție.
Cel care a propus această limită este Valeriu Nemerenco, pretorul sectorului Buiucani și fost deputat pe listele Partidului Liberal. Deși, la scrutinele anterioare au existat situații similare, când sute de cetățeni nu au putut vota, timp de șase ani legiuitorii n-au operat nicio schimbare. Mai mult, dacă la alegerile parlamentare din 2010, CEC-ul a permis exercitarea votului pe foi A4 pentru aproape o mie de persoane, la scrutinul curent nu a fost nici discutată această oportunitate.
Limita de 3 000 de buletine de vot pentru fiecare secție de votare, atât din țară, cât și de peste hotare, a fost impusă prin legislație la 17 septembrie 2010 de către Parlament, prezidat atunci de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Deputații au votat pentru schimbarea mai multor articole din Codul Electoral, inclusiv pentru modificarea alin. (3) al art. 49, prin care s-a impus numărul maxim de 3 mii de buletine care pot fi transmise secților de votare constituite în afara R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă.
Totodată, autori ai proiectului de lege respectiv s-au dovedit a fi Mihai Ghimpu și doi colegi din PL, Valeriu Munteanu, actualul ministru al Mediului și Valeriu Nemerenco, astăzi, pretor al sectorului Buiucani.
Întrebat de ZdG în ce context și din ce motive a fost necesară impunerea limitei de buletine, Valeriu Nemerenco a spus că, atunci, în 2010, s-a decis stabilirea plafonului maxim de 3000 pentru toate secțiile de votare, indiferent că se află în R. Moldova sau peste hotare, iar scopul a fost eficentizarea activității secțiilor. Nemerenco afirmă însă că pentru a asigura votul din diasporă, Parlamentul a hotărât că vor fi deschise, nu numai câte o secție de vot pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova (normă care a existat din 1997 până în 2010), dar că se vor organiza „una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor”.