Președinta CEC explică de ce mii de cetățeni nu au putut să-și exercite dreptul la vot

44802

În cel puțin cin­ci sec­ții de vota­re des­chi­se în stră­i­nă­ta­te (Paris, Bucu­rești, Lon­dra, Mosco­va și Bolog­na), dar și în două sec­ții din R. Mol­do­va au fost epu­i­za­te bule­ti­ne­le de vot.

Refe­ri­tor la acest subiect, pre­șe­din­ta Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le, Ali­na Rus­su a decla­rat că insti­tu­ția con­sta­tă „o mobi­li­za­re fără pre­ce­dent în rân­dul cetă­țe­ni­lor R. Mol­do­va”. Potrivit Ziarului de Gardă, președinta CEC va face tota­li­za­rea pro­ce­su­lui votă­rii, cu solu­ții și pro­pu­ne­ri pri­vind ajus­ta­rea pre­ve­de­ri­lor lega­le, ast­fel încât fie­ca­re cetă­țean să-și poa­tă expri­ma drep­tul la vot.

Con­sta­tăm o mobi­li­za­re fără pre­ce­dent a cetă­țe­ni­lor R. Mol­do­va viza­vi de rea­li­za­rea drep­tu­lui la vot. De ace­ea, așa cum am spus, după tota­li­za­rea pro­ce­su­lui votă­rii propriu-zis a turu­lui II de scru­tin, CEC nea­pă­rat va veni cu o ana­li­ză, cu solu­ții, cu pro­pu­ne­ri refe­ri­tor la acor­da­rea sau reîn­ca­dra­rea posi­bi­li­tă­ții ca ori­ca­re cetă­țean să poa­tă vota în mod liber în con­di­ți­i­le legii”, a decla­rat pre­șe­din­ta CEC.

Potrivit legislației electorale, în timpul rezervat votării se interzice de a închide localul de votare şi de a suspenda votarea, cu excepţia cazurilor de dezordine în masă, de calamităţi naturale, de alte circumstanţe neprevăzute, care îi pun pe alegători în pericol sau fac imposibilă efectuarea votării. Abia după expirarea timpului rezervat votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare anunţă încheierea votării şi dispune închiderea secţiei de votare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine