(foto, video) Cine va fi viitorul președinte? Alegerile prezidențiale „prin ochii” presei internaționale

36375116_303

Presa internaţională continuă să mediatizeze pe larg alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, iar asta pentru că, în ultimii 20 de ani, Republica Moldova își alege direct președintele țării. Jurnaliștii vorbesc și despre contextul în care cetățenii cu drept de vot ar alege un candidat prorus, după aproape șapte ani de guvernare proeuropeană.

În turul II al alegerilor prezidențiale, mare bătălie se va da între lidera PAS, Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon. Așadar, majoritatea instituțiilor de presă internațională au accentuat că liderul PSRM, Igor Dodon ar fi totuși favoritul.

#1. Theguardian a menționat în titlul: „Candidatul pro-rus are șanse să învingă la alegerile din Republica Moldova”. Potrivit sursei, în primul tur de scrutin, liderul PSRM nu a reușit să obțină o majoritate absolută. „Adversarul său este Maia Sandu, un fost economist pro-occidental al Băncii Mondiale care a promis să combată corupția. Dodon ar fi devenit unul din favoriți după ce partidele pro-europene au fost implicate într-un grav scandal legat de corupție în 2014”.

#2. Euronews a difuzat un reportaj  despre alegerile din Republica Moldova, după cum citează jurnaliștii „ca fiind una din cele mai sărace țări din Europa”. Potrivit sursei,  Igor Dodon este candidatul pro-rus care și-a propus să restabilească un parteneriat strategic cu Rusia. Acesta se pronunță împotriva candidatului pro-UE – Maia Sandu, cea care luptă împotriva „politicienilor corupți implicați în scandalul miliardului furat din sistemul bancar”.

#3. Și Deutsche Welle pune accentul pe factorul geopolitic care influențează Republica Moldova. Titlul articolului: „Sfâșiată între Europa și Rusia, moldovenii votează în alegerile doilea tur de scrutin”. DW citează sondajele de opinie care arată că victoria va fi purtată de candidatul pro-rus.

„Liderul din primul tur este candidatul Igor Dodon, liderul Partidului Socialist. Dodon a militat pe restabilirea relațiilor cu Rusia după ce a adoptat un embargo comercial împotriva Republicii Moldova pentru semnarea unui Acord de Asociere comercial cu UE în 2014.

Rivalul lui Igor Dodon este candidata pro-europeană Maia Sandu, care a acumulat 38 la sută din voturi în primul tur, a militat în schimb pe legături mai strânse cu Bruxelles-ul și al combaterii corupției. Acordul de asociere UE “reprezintă baza pentru dezvoltarea țării”, a spus Sandu în timpul unei dezbateri televizate.

 

36375116_303

#4. Reuters a scris un articol cu titlul: „Magnatul vede Republica Moldova pe la calea Uniunii Europene, indiferent de rezultatul alegerilor”. În știre, jurnaliștii fac referire la politicianul Vlad Plahotniuc.
„Plahotniuc a declarat că intenționează să iasă definitiv din politică și să revină în lumea afacerilor. Acesta este considerat a fi cea mai influentă persoană din țară, afirmație ce aparține și lui Igor Dodon.

#5. Nytimes publică articolul cu titlul: „Candidatul pro-rus este favorit la alegerile din Republica Moldova”. Potrivit sursei,  cetățenii votează în alegerile prezidențiale de duminică, în care favoritul a promis să restabilească legăturile cu Rusia, care s-au răcit după ce fosta republică sovietică a semnat un acord comercial cu Uniunea Europeană.

#6. INDEPENDENT menționează că, Igor Dodon este favoritul la alegerile prezidențiale. „Moldovenii au votat duminică în alegeri, care ar putea alege un candidat pro-rus în calitate de președinte și ar pune stop pentru cei șapte ani de legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Adversarul său este Maia Sandu fost economist la Banca Mondială care a promis să combată corupția.

#7. Vecinii de peste Prut, jurnaliștii de la MEDIAFAX  informează publicul de la minut la minut. Aceștia prezintă detaliile în articolul cu titlul: „ALEGERI Republica Moldova: Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la urne/ Igor Dodon a votat: “Voi câştiga cu o diferenţă mare”/ Maia Sandu: “Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom învinge”.

#8. BBC scrie articol cu titlul: „Va fi ales fanul lui Putin, Igor Dodon, președinte ?”. „Un politician care vrea să restabilească legături strânse cu Rusia este înclinat să câștige al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova duminică. Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor (PSRM).”, se spune în articol. De asemenea, jurnaliștii oferă o soluție „împotriva corupției”. „Maia Sandu este văzută ca fiind unul dintre puținii  politicieni „curați” din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine