Reprezentanții PSRM au cerut sancționarea Maiei Sandu pentru că aceasta ar fi folosit bani nedeclarați în campania electorală. Aceștia au cerut chiar excluderea concurentului electoral din cursă. Socialiştii au cerut excluderea Maiei Sandu şi pentru că aceasta ar fi folosit în campanie politicieni din străinătate, scrie Ziarul de Gardă.
Contestația PSRM a avut la bază întâlnirea pe care Andrei Năstase a avut-o cu diaspora în or. italian, Padova. Socialiştii au reclamat faptul că Sandu nu a indicat în raportul financiar cheltuielile aferente acestei deplasări, suportate de Andrei Năstase. Socialiştii au reclamat şi faptul că la întâlnire a participat o asociaţie obştească din Italia.
Sergiu Gurduza, membrul CEC, care a fost raportor pe acest caz, a propus respingerea contestaţiei socialiştilor. După dezbateri aprinse, doar 4 membri au votat în favoarea lui, alţi 4 s-au abţinut. Un membru a votat împotrivă. Maxim Lebedinschi a venit cu un alt proiect de hotărâre prin care a solicitat constatarea încălcării legislaţiei de către Maia Sandu şi aplicarea unui avertisment. Comisia a decis ca Lebedinschi să vină cu un nou proiect de hotărâre, care va fi supus la vot în şedinţele viitoare. Cel mai probabil, acest fapt va avea loc după alegerile de duminică.
Socialiştii au mai solicitat excluderea Maiei Sandu şi pentru că ea ar fi folosit imaginea unor politicieni din afara ţării. Iurie Ciocan, cel care a fost raportor în acest caz a precizat că, întradevăr, în campania electorală, unele surse mass media au distribuit declaraţii ale acelor politicieni, în susţinerea Maiei Sandu, doar că Maia Sandu nu a avut nicio atribuţie cu apariţia acestor mesaje de susţinere. Acesta a precizat că în acest sens, este şi o lacună legislativă, dar a propus respingerea contestaţiei depuse de socialişti. Membrii CEC au votat unanim pentru propunerea lui Ciocan. Înaintea acestor discuţii, Sergiu Gurduza a părăsit şedinţa CEC.
Ulterior, membrii CEC au decis să amâne pentru săptămâna viitoare discutarea altor două proiecte de decizie care vizează folosirea în campania electorală a fondurilor nedeclarate de către cei doi concurenţi electorali. Cu alte cuvinte, CEC ar putea decide pedepsirea sau, de ce nu, excluderea unui concurent din cursă chiar şi după procedura de vot.