În perioada 3-5 noiembrie a avut loc cel de-al doilea atelier al Consiliului Național al Elevilor, unde s-au dezbătut strategiile de lucru cu actele normative, politicile educaționale, proiectele destinate orientării și ghidării în carieră sau educația cinematografică în Moldova. Iată un rezumat al celor discutate și stabilite la atelier.
De data aceasta atelierul de lucru a avut loc în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico”, fapt care le-a oferit consilierilor o coeziune mai bună cu structurile oficiale și cu reprezentanții Ministerului Educației.
Membrii CNE au avut parte pe durata atelierului de mai mulți invitați: Natalia Grîu, consultant superior, Direcția învățământ preuniversitar, Ministerul Educației, Rodica Josanu, șef Secție juridică, Ministerul Educației, Valentina Sandu, Direcția Generală Educație Tineret și Sport, Maria Obadă, Direcția Educație Orhei, Ala Boșcanean, Direcția Educație Criuleni, Galina Iuraș, Direcția Educație Ștefan Vodă, Irina Budurin, Direcția Educație Hâncești, Lia Sclifos, proiectul REVOCC, Gabriela Damian Timoșenco, proiectul JOBS, Maria Pasat, proiectul Cariera Mea, Anatol Gremalschi, Institutul de Politici Publice, Valentina Botnaru, PIN, Virgiliu Mărgineanu, OWH.
Invitaților le-a fost prezentat raportul de monitorizare a activității consiliilor elevilor din republică, situația depistată în urma compilării datelor fiind una decepționantă pentru membrii CNE (inexistența sau ineficacitatea consiliilor elevilor atât la nivel instituțional, cât și la nivel raional/ municipal fiind un fenomen întâlnit pe larg în Moldova), astfel încât controversele depistate îngreunează implementarea unor scopuri pe care și le-au pus membrii consiliului.
Pe lângă prezentarea rezultatelor a mai fost dezbătut și planul de acțiuni privind reformarea consiliilor elevilor din țară, obiectivul principal pentru acest mandat fiind obținerea independenței lor la nivel național prin crearea unei structuri piramidale și a unui algoritm automat de promovare a elevilor în Consiliul Național din partea celor municipale/ raionale (încă inexistente în unele raioane, conform rapoartelor realizate de CNE în urma primului atelier), formate la rândul lor din elevi delegați direct de consiliile instituțiilor de învățământ. Procedura și nuanțele acesteia au fost discutate cu reprezentanții Direcțiilor Educație, Tineret și Sport, fiind depistate mai multe dificultăți care urmează a fi analizate amănunțit pentru a accede la un algoritm realist și pragmatic cu scopul atingerii obiectivului propus.
De asemenea, au fost discutate politicile publice în Republica Moldova, precum și gândirea critică în societate și tangențele acesteia cu educația. Membrii CNE s-au bucurat de un invitat profesionist – Anatol Gremalschi de la Institutul de Politici Publice – cu ajutorul căruia au reușit să scoată la iveală mai multe probleme sociale din sistemul educațional și să dezvolte câteva strategii incipiente de soluționare a acestora, ceea ce i-a oferit sesiunii respective un grad înalt de utilitate în viziunea consilierilor, în special ținând cont de proiectul Ministerului Educației discutat ulterior.
Este vorba despre proiectul Instrucțiunii privind evaluarea și dezvoltarea comportamentului elevului, discutat cu Rodica Josanu, șefa secției juridice la Ministerul Educației. Proiectul a fost analizat minuțios, fiind identificate și unele nuanțe care necesită o revizuire, conform spuselor consilierilor, astfel fiind stabilită necesitatea înaintării unei rezoluții comune din partea CNE care să conțină toate sugestiile consiliului privind acest act.
Cu toate acestea, nu a fost ocolită nici educația nonformală, fiind discutate câteva proiecte educaționale de ghidare în carieră și proiectul orelor opționale de cinematografie oferite de PIB și OWH Studio.
Spre finalul întrunirii, tinerii au stabilit planul de activitate pentru perioada de până la următorul atelier din luna martie. Acesta constituie un raport de monitorizare privind orele opționale și modul de selectare a acestora în cadrul instituțiilor de învățământ din toată țara, astfel ca la următorul atelier, acest raport să fie prezentat reprezentanților Ministerului Educației.
Amintim că cei 34 de consilieri reprezintă următoarele unități teritoriale, după cum urmează: Călărași, mun. Bender, Ungheni, Ialoveni, Anenii Noi, Nisporeni, Șoldănești, Comrat, Chișinău, Drochia, Ștefan Vodă, Edineț, Leova, Cimișlia, Bălți, Ocnița, Glodeni, Hâncești, Rezina, Orhei, Criuleni, Fălești, Florești, Cantemir, Râșcani, Cantemir, Dondușeni, Taraclia, Strășeni, Sângerei.