„11even NIGHT – eu aleg Moldova AICI și ACUM”. 11 istorii motivaționale pentru tineri

poza-1_mariana-turcan

Nu decidem în ce țară ne naștem, însă la sigur alegem cât de activi suntem acasă. Aceasta a fost deviza evenimentului „11even NIGHT” ce s-a desfășurat vinerea trecută, 4 noiembrie, la Brainstorm Cafe, punând față în față 4 vorbitori cu istoriile lor și tineri din diferite domenii, pentru a discuta despre motivele ce îi determină să aleagă Moldova prin tot ceea ce fac. Evenimentul a avut loc în cadrul campaniei „eu aleg Moldova”, implementată de Asociația pentru Dezvoltare Creativă.

„11even NIGHT” este parte a seriei de evenimente „11even”, ce reprezintă o platformă pentru vociferearea mesajelor pozitive, împărtășirea de idei, generarea unor experiențe personale și promovarea liderismului prin chemarea la acțiune! Următorul eveniment 11even – „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, va avea loc vineri, pe 11 noiembrie, la Teatrul Național „Eugen Ionescu”. Sunt așteptați doritorii de a se inspira din istoriile motivaționale ale celor 11 vorbitori. Înregistrați-vă AICI, acces gratuit.

Evenimentele 11even sunt inspirate ca și concept de la partenerii din România și anume Asociația „11even”, ce desfășoară conferințe motivaționale încă de pe 11.11.2011. Anul acesta, 11even are loc în Moldova în cadrul campaniei sociale „eu aleg Moldova”.

dinububulici-photo-3428

„Am dat start campaniei chiar pe12 august, de Ziua Internațională a Tineretului. Este o campanie îndrăzneață pentru care ne-am pregătit ca asociație câțiva ani la rând, timp în care promovăm diversitatea socială și culturală, luând în considerație faptul că fiecare omuleț își are povestea sa. Promovând coeziunea socială, vrem să pornim acel motoraș intern ce se numește „cetățenie activă”. Cuvântul „aleg” în limba română are un sens zdravăn, fie că aleg haina cu care mă îmbrac, sau ce mănânc la amiază, ce studii fac, sau pe cine aleg în fruntea țării, ce fac cu ziua mea sau cu viața mea, e același cuvânt –”aleg”. În momentul în care conștientizăm puterea de acțiune acestui cuvânt, ajungem la ideea că alegem să fim activi la noi în țară. Nu vrem să zicem lumii să stea acasă, căci avem toate cele necesare să plecăm peste hotare: studii, activități, suntem oameni liberi în mobilitate, în gândire, însă spunem că acolo unde suntem putem face o diferență pentru Moldova”, menționează Directorul Asociației pentru Dezvoltare Creativă, Mariana Țurcan.

Ce ne determină să credem în propriile forțe și care este importanța comportamentului nostru pentru țară?

În cadrul evenimentului „11even NIGHT”, Alla Donțu, Petru Scalețchi, Victoria Coroban și Denis Roșca, au povestit istoriile lor inspiraționale sub genericul „eu aleg Moldova AICI și ACUM”, lansând o comunicare interactivă cu audiența.

poza-2_denis-rosca

Denis Roșca, Scriitorul „Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova”: „De ce am ales Moldova? De fapt când m-am născut, nu am ales. Însă de ce am ales să rămân în Moldova? Deoarece în țara asta este un potențial uman enorm. Republica Moldova este generatoare a 5 oameni – descendenți moldoveni, basarabeni, cum doriți, care au descoperiri de Premiul Nobel, dintre care unul are descoperiri de 2 premii Nobel. Dacă este să facem comparație, China are 4. Țara noastră este generatoarea de minți luminate”.

poza-3_victoria-coroban

Victoria Coroban, a povestit despre cum a ajuns la ideea creării Comunității „Upgrade în Educație” dar și despre cele trei principii ale unei ne-conferințe ce caracterizează într-un fel atitudinea generală a activităților din cadrul comunității: vine exact cine trebuie să vină, ce se întâmplă este exact ceea ce trebuie să se întâmple, începe când începe și se termină când se termină, pentru că vorbim despre oameni vii, iar lucrurile se întâmplă atât de organic.”.

poza-4_petru-scaletchi

Petru Scalețchi a apelat la simțurile noastre olfactive și trucuri din domeniul culinăriei pentru a sublinia o trăsătură de caracter al poporului nostru atunci când luăm decizii independente și neinfluențabile. Petru a făcut chemare la buna înțelegere între oameni fără să judecăm, fără să manipulăm, ci să îmbrățisăm diveritatea – iar la baza ei, suntem cu toții oameni.

poza-5_alla-dontu

Alla Donțu, Președinte YOUBESC: „Eu vreau să dezvolt țara în care mă aflu, eu vreau ca tatăl meu să fie mândru de mine și să-i fie cumva clar că eu nu-i trădez pământul. Eu am înțeles că noi aici acasă putem să facem multe lucruri magice și iată așa 12 ani în urmă eu am început să mă gândesc la industria muzicală. Este un domeniu în care eu activez, care mie îmi place, pe care cumva încerc să-l dezvolt. Făcusem cu 8 ani în urmă un sondaj între cunoscuți, oameni de pe stradă, orice, dacă ar da 100 de lei pentru a merge la un concert a unui artist autohton, iar răspunsul era: „Doamne ferește, n-am ce face?!”. Pe mine mă durea foarte tare acest lucru, pentru că noi, moldovenii, pe lângă capacitatea intelectuală de a dezvolta, de a deveni întreprinzători, de a face din nimic minuni, noi nu credem minunilor atâta vreme cât minunile nu vin din exterior. Noi avem nevoie de dovada vie, iar dovada vie este atunci când un moldovean de-al nostru are succes în altă parte. Eu nu știu cum voi, dar încă nu înțeleg de ce noi suntem doar exportatori de resurse umane și nicidecum aceste resurse umane nu ne permit nouă să trăim bine acasă.”

Fiecare dintre noi are diverse surse de inspirație și motivație ce ne pornesc la acțiune și ne definesc istoria de succes, iar tinerii sunt catalizatori puternici ai consolidării sociale și implementării ideilor inovatoare la problemele Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine