(foto) De unde provin pliantele denigratoare în adresa Maiei Sandu care sunt împărțite în țară

1

În plină campanie electorală pentru alegerea șefului statului, atât în Capitală, cât și în raioane sunt distribuite pliante cu mesaje denigratoare și manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. Foile volante, care avertizează despre o eventuală invazie a refugiaților în Republica Moldova, închiderea grădinițelor, dispariția satelor și „pericolul” homosexualilor, nu conțin informații despre cine le tipărește, în ce tiraj și din ce resurse, fapt care contravine legislației electorale.

Inspectoratul General al Poliției susține că investighează cazul. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au aflat cine ar fi pus la cale propagarea falsului electoral. De fapt, repartizarea fluturașilor se întâmplă chiar la câțiva pași de MAI, în biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, organizație cu care liderul PSRM Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, are legături strânse de ani buni.

La sfârșitul lunii octombrie, în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale, în Chișinău și în alte localități din țară au fost distribuite pliante care conțin simbolurile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și numele liderului formațiunii, Maia Sandu, dar care au un conținut denigrator la adresa politicianei. Printre altele, pe foile volante se arată că, dacă ajunge șef al statului, Sandu ar urma să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranți, raioane și sate întregi ar putea să dispară și vor fi închise școli, grădinițe și spitale, iar căsătoriile între persoane de același sex ar urma să fie legalizate. „Maia Sandu va ceda țara devastată refugiaților, homosexualilor și unioniștilor”, se mai spune în pliantele care, bunăoară, au fost împărțite studenților Universității de Stat din Moldova.

cijm

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au reușit să afle cine a pus la cale schema și cum materialele cu pricina ajung la casele oamenilor. Se întâmplă chiar în centrul Chișinăului și nu departe de sediul central al Ministerului Afacerilor Interne, pe str. Ștefan cel Mare 142, acolo unde, la etajul doi, se află biroul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova (UORM).

În dimineața zilei de vineri, 3 noiembrie, o nouă partidă de circa 200.000 de pliante a fost adusă la sediul organizației neguvernamentale. Potrivit surselor noastre, de aici, membrii Uniunii – în mare parte pensionari, dar nu numai – le răspândesc în fiecare sector din Capitală. O altă parte din materiale, tipărite atât în limba română, cât și în limba rusă, pleacă în raioane, unde Uniunea Ofițerilor are câte o reprezentanță.

Un reporter sub acoperire a mers la Uniunea Ofițerilor ca să cerem niște pliante sub pretextul de a le împărți studenților. Bărbatul din birou a ajutat fără nicio ezitare. „Luați câte aveți nevoie. A apărut o personalitate marcantă la noi: nicăieri nu lucrează și acum vrea să se facă președintă. Luați și de-al doilea fel, ele vin împreună”, ne-a spus el, făcând aluzie la Maia Sandu.

UORM este o organizație voluntară, fondată în iulie 1999, și din care fac parte militari și ofițeri atât în serviciu, cât și în rezervă sau în retragere, din diferite structuri de apărare: Armata Națională, MAI, SIS, care au servit frontiera, carabinieri, marinari etc. Asociația are reprezentanțe în toate raioanele țării și în fiecare sector din Capitală.

Citiți întreaga investigație pe Anticorupție.md

21

31

42

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine