Partidul Acțiune și Solidaritate a dat publicității 10 minciuni care circulă în mediul online și offline despre candidatul comun de centru-dreapta la prezidențiale, Maia Sandu. Vedeți mai jos care sunt acestea:
Maia Sandu va aduce 30.000 de emigranți sirieni în țară
FALS!
Această minciună a fost lansată de doua portaluri anonime din Moldova. Știrea nu are niciun document anexat sau sursă oficială, care să confirme autenticitatea informației. De asemenea, cifra vehiculată este o aberație, dacă ne gândim că Republica Moldova nu e membru al UE și dacă comparăm cu situația altor state. De exemplu, de la începutul crizei migranților, România, o țară membră a UE, cu o populație de peste 19.5 de milioane, a primit în jur de 150 de migranți. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus foarte clar că nimeni nu a cerut Republicii Moldova să accepte refugiați sirieni.
Maia Sandu e susținută de către Vlad Plahotniuc
FALS!
Maia Sandu a declarat în nenumărate rânduri că nu a vorbit și nici nu s-a văzut niciodată cu Vlad Plahotniuc și că nu are nevoie de susținerea acestuia. Iar dacă urmărim ce știri fabrică holdingul deținut de Plahotniuc, putem vedea cu ușurință că acesta vehiculează doar știri defăimătoare și negative la adresa ei. Spre deosebire de Maia Sandu, liderul socialiștilor, Igor Dodon este vechi partener de afaceri cu Plahotniuc: vinderea hotelului Codru, zboruri cu avioanele private ale oligarhului etc.
Maia Sandu este agent american
FALS!
Maia Sandu este unicul candidat neșantajabil. Ea nu este susținută de Washington în niciun fel și nu primește indicații de la nicio instituție din SUA sau din orice altă țară. În partidele politice susținute din alte țări sunt pompați bani în cantități mari și se oferă consultanță. Spre deosebire de aceste partide, PAS este finanțat corect, prin cotizații și prin donații de către membrii de partid și cetățenii simpli ai Republicii Moldova, iar fiecare leu încasat de către partid este însoțit de bon fiscal. Toate activitățile din cadrul PAS se bazează pe voluntariat – nimeni nu este plătit pentru ceea ce face.
Maia Sandu a închis peste 300 de școli
FALS!
În perioada în care Maia Sandu a fost Ministru al educației, au fost închise 82 de școli în care numărul elevilor era sub 30. Astfel, doar 1.4% din totalul elevilor au fost transferați în școli cu profesori calificați pentru toate disciplinele, asigurându-li-se transport școlar. Pentru comparație, în perioada 2007-2012 au fost închise 94 de școli, din cauza depopulării. Acum este important să ne punem întrebarea: de ce a fost nevoie să fie închise aceste școli? Toate școlile închise nu asigurau educație de calitate, un singur profesor era nevoit să predea 3-4 obiecte. Pe lângă asta, din cauza numărului redus de copii în acele școli, erau formate clase de copii din diferiți ani de studii. Grație optimizărilor, suma alocată din bugetul de stat pentru fiecare elev a fost majorată în 2015, până la 8771 lei/elev (+27%) – fapt care a contribuit la îmbunătățirea calitatății studiilor.
Maia Sandu a participat la furtul miliardului
FALS!
Maia Sandu a fost prezentă doar la a doua ședință referitoare la acordarea garanțiilor de stat. La prima ședință, când s-a votat prima garanție, Maia Sandu nu a participat. La a doua ședință, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a dat asigurări că banii de la stat vor fi utilizați pentru a întoarce economiile cetățenilor care aveau depozite la Banca de Economie. De altfel, documentele pentru acordarea primei tranșe de bani au fost semnate de către Adrian Candu. Maia Sandu a fost unicul ministru care a cerut explicații clare și a avut o poziție dură la acea ședință. Ulterior, Maia Sandu s-a opus întoarcerii miliardului din banii cetățenilor și a asigurat că va insista asupra începerii unei anchete internaționale pentru întoarcerea miliardului furat și descoperirea vinovaților. Aceasta va fi prima ei acțiune în calitate de Președinte al țării.
Maia Sandu a cedat aeroportul
FALS!
Maia Sandu nu a votat pentru cedarea aeroportului companiei rusești Avia Invest SRL. Acest lucru se vede din stenograma ședinței guvernului de pe data de 30 mai 2013. Mai mult, ea a fost singura persoană care a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să investigheze legalitatea acestei concesionari.
O femeie nu poate să conducă o țară
FALS!
Presupunerea este complet eronată și lipsită de logică. Există multiple cazuri în istorie când Președintele sau altă figură de stat importantă a fost anume o doamnă. Exemple faimoase – Margaret Thatcher, prim-ministru al Marii Britanii între 1979-1990, Angela Merkel, cancelar al Germaniei din 2005 până în prezent. În acest moment, 22 de țări au președinți femei. Elveția, una dintre cele mai prospere țări ale lumii, a avut 6 președinți femei.
Maia Sandu va aduce homesexuali
FALS!
Președintele comunității LGTB și-a exprimat susținerea pentru Maia Sandu. Încă nu știm cât de reprezentativă este această declarație. De asemenea, susținere pentru Maia Sandu au exprimat PLR, Partidul Ecologist, maeștrii Eugen Doga, Vasile Iovu și Nicolae Botgros, artistul Pasha Parfeni, pictorul Andrei Mudrea și o mulțime de oameni de știință și creație. Maia Sandu este susținută de numeroși oameni din diverse domenii cu diferite viziuni, deoarece anume Maia Sandu este unicul candidat independent, în care poți avea încredere și căruia îi pasă de cetățeni. În același timp, Maia Sandu nu a afirmat niciodată că va legaliza căsătoriile între persoanele de același sex, iar Președintele nu are, conform Constituției Republicii Moldova, astfel de competențe.
Maia Sandu e mason
FALS!
Femeile nu pot fi masoni. Acestea sunt regulile lojelor masonice.
Maia Sandu este împotriva bisercii
FALS!
Maia Sandu este creștină, este botezată în religia ortodoxă și provine dintr-o localitate ortodoxă, satul Risipeni, raionul Fălești. Ea nu a anulat lecțiile de religie în școli, care au statut de ore opționale. În septembrie 2014, ea a primit o scrisoare de multumire semnată de Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove, în care acesta exprima un profund respect și apreciere pentru Ministerul Educației, pentru susținerea în organizarea seminarului „Școala și Biserica: parteneriat pentru educație”.