Ministerul Educației vrea să prevină comportamentului deviant al elevilor și copiilor

naom_56d843ba73e23

Peste 20 de psihologi, reprezentați ai Serviciilor de asistență psihopedagogică (SAP) și ai instituțiilor de învățământ din republică au participat la un atelier de instruire referitor la prevenirea delicvenței juvenile. Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea capacităților participanților privind realizarea activităților de prevenire a comportamentului deviant cu implicarea copiilor de diferite vârste.

Atelierul a fost condus de către psihologul român Liliana Foca, specialist cu o vastă experiență de lucru cu copiii aflați în conflict cu legea, dar și expert în activități de prevenire la nivel școlar, realizate în diverse instituții de învățământ.

Instruirea s-a axat pe furnizarea cunoștințelor despre devianța comportamentală, specificul preadolescenților și adolescenților etc. Cursul a inclus și exerciții practice privind conștientizarea comportamentelor agresive, distructive, managementul emoțiilor, comunicarea asertivă, tehnici de lucru cu diferite categorii de copiii.

Referindu-se la necesitatea organizării trainingului, Virginia Rusnac, director al Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, a menționat că instruirea a fost complexă, vizând nu doar lucrul cu copiii, ci și cu profesorii, părinții: ”Psihologii școlari și cei din cadrul SAP se confruntă cu un spectrul mare de probleme care generează fenomenul delicvenței. Specialiștii respectivi trebuie să dețină abilități și cunoștințe specifice, iar prin activitățile lor – să contribuie la prevenirea delicvenței juvenile. Vrem să-i ajutăm pe copiii care, în virtutea mai multor cauze, au ajuns să nu-și mai poată controla emoțiile și comportamentul, riscând să comită infracțiuni. Asistența oferită acestor copii trebuie să fie profesionistă, iar numărul de școli în care derulează asemenea programe poate fi extins”.

Ca rezultat al instruirii, participanții la atelier vor realiza o serie de acțiuni tematice în cadrul instituțiilor de învățământ și a centrelor comunitare în care activează. La ele vor lua parte copii și părinți. În aceeași ordine de idei, cu susținerea Ambasadei Canadei și organizației ”Terre des hommes Moldova”, cel puțin 10 săli vor fi dotate cu echipamentele și materialele necesare pentru desfășurarea activităților de prevenire a comportamentului deviant la copii.

Atelierul de instruire a avut loc în cadrul Proiectului ”Integrarea copiilor cu risc de delicvență în sistemul de protecție a copiilor”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine