Pe malul Nistrului, mângâiat de briza Mării Negre, la aceeași latitudine cu regiunea franceză Bordeaux, găsim vinăria „Château Purcari”. Din 1827 aici sunt create vinurile din Moldova care sunt recunoscute pe toate meridianele. În secolul XIX vinurile de Purcari erau la fel de populare precum cele de Bordeaux sau Burgundia, fiind prezente pe mesele monarhilor europeni și obținând numeroase trofee la târgurile specializate, inclusiv medalia de aur a Expoziției Mondiale de la Paris în 1878.
Perioada modernă din istoria „Château Purcari” începe în anul 2003, odată cu replantarea celor 250 ha de viţă-de-vie şi dotarea vinăriei cu utilaje de utimă generație. Vinurile de Purcari încep să fie exportate în peste 25 de ţări ale lumii, printre care SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Țările Baltice, devenind cartea de vizită a Republicii Moldova în străinătate.
Vinurile „Purcari” sunt produse ale unor idei originale și inovative. Cupajele clasice „Negru de Purcari” sau „Roșu de Purcari”, dar și cele mai îndrăznețe, ca „Maluri de Prut”, „Freedom Blend” sau „Vinohora” sunt considerate de către cunoscători adevărate opere de artă.
Pentru merite deosebite în domeniul vinificaţiei şi promovării imaginii Moldovei peste hotarele ţării, „Château Purcari” a devenit dublu deţinător al Grand Prix-ului în domeniul vitivinicol, decernat de Guvernul Republicii Moldova.
Acest articol a fost realizat în cadrul Proiectului de Competitivitate al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Proiectul susține eforturile Republicii Moldova de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, contribuind la creșterea competitivității în sectoare-cheie: sectorul vitivinicol și turism, industria ușoară (în special îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii) și sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor. Această asistență este posibilă datorită suportului generos al poporului American, prin intermediul USAID, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova.