Observatorii internaționali au făcut primele declarații privind desfășurarea alegerilor

dsc_3055-2

Scru­ti­nul pre­zi­den­ți­al din 30 octom­brie s-a des­fă­șu­rat în con­for­mi­ta­te cu pre­ve­de­ri­le legi­sla­ți­ei elec­to­ra­le a R. Mol­do­va și fără încăl­că­ri sem­ni­fi­ca­ti­ve. Opi­nia apar­ți­ne misiu­nii inter­națio­na­le de obser­va­to­ri a CSI pri­vind rezul­ta­te­le de pre­gă­ti­re și des­fă­șu­ra­re a ale­ge­ri­lor pre­zi­den­ți­a­le.

Potrivit ZdG,  cei 79 de obser­va­to­ri au ajuns la con­clu­zia că legi­sla­ția elec­to­ra­lă, inclu­siv Codul Elec­to­ral, cores­pun­de nor­me­lor inter­națio­na­le de des­fă­șu­ra­re a ale­ge­ri­lor demo­cra­ti­ce. Aceștia au apre­ciat acti­vi­ta­tea Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le (CEC) și au decla­rat că inte­rac­țiu­nea cu mem­brii aces­te­ia a fost una pro­duc­ti­vă.

Refe­ri­tor la cam­pa­nia elec­to­ra­lă, obser­va­to­rii au apreciat-o drept una care s-a des­fă­șu­rat într-o atmosfe­ră cal­mă, dar a sub­li­ni­at mai mul­te nere­gu­li,  pre­cum înre­gis­tra­ra a 72 de cazu­ri de insta­la­re publi­ci­tă­ții și afi­șa­ju­lui elec­to­ral în locu­ri nea­u­to­ri­za­te. De ase­me­nea, aceștia au men­țio­nat fap­tul că CEC-ul a recep­țio­nat 33 de con­tes­ta­ții, iar 22 de pân­ge­ri au fost exa­mi­na­te de Cur­tea Supre­mă de Jus­ti­ție.

Refe­ri­tor la ziua des­fă­șu­ră­rii scru­ti­nu­lui, obser­va­to­rii au afir­mat că sec­ți­i­le de vota­re au fost dota­te cu teh­ni­ca nece­sa­ră, în ace­lași timp, au enu­me­rat mai mul­te inci­den­te: defi­cien­țe teh­ni­ce ale sis­te­mu­lui com­pu­te­ri­zat, deco­nec­tă­ri repe­ta­te de la curen­tul elec­tric, nea­jun­su­ri în orga­ni­za­rea acce­su­lui la vot a per­soa­ne­lor cu diza­bi­li­tă­ți loco­mo­to­rii sau cu vede­re sla­bă.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine