Pe 30 octombrie au avut loc alegerile președintelui Republicii Moldova. Numărul scăzut al tinerilor prezenți la secțiile de votare ne-a pus pe gânduri și am decis să îi întrebăm pe liceenii care au votat pentru prima dată cum s-au simțit, pentru a-i motiva pe celalți tineri să mergă la scrutin.
Nicolae Coșciug
Pe parcursul a mai mult de 25 de ani oamenii sunt încontinuu dezamăgiți de conducerea țării. Noi, tinerii, avem o responsabilitate de a participa la alegeri. Nu sunt indiferent și am decis să merg și eu la vot, pentru prima dată. Chiar cred că situația în țară se poate ameliora și atunci voi ști că eu, împreună cu alți tineri, suntem cauza acestei schimbări.
Marius Orehovschi
Am trecut prin procedura obișnuită cu prezentarea buletinului de identitate, semnarea într-o listă. Mi-au dat și o panglică cu ocazia votării pentru prima dată.
Apoi pur și simplu am pus ștampila. Impresia generală a fost că toată procedura e mai rapidă și mai comodă decât mă așteptam. Secția de votare e la doi pași de casă, la secție nu a trebuit să aștept în rând și nu au fost niciun fel de alte rețineri. Am impresia că toată procedura, cu tot cu drumul până la secția de votare a durat mai puțin de 10 minute.
Daniela Damaschin
Am venit la secţia de votare în mijlocul zilei, pe la 15 și cu toate că eram cel mult șase persoane, s-a găsit și un cetățean turmentat care să se revolte de faptul că, candidatul pe care îl susține nu e în buletinul de vot (spoiler alert: acea persoana nici nu a candidat în cursa electorală). Angajații secției au fost răbdatori și politicoși. În rest, atmosfera era degajată și liniștită, totul a decurs operativ și relativ eficient. Deja mâine vedem cu ce ne-am ales.
Nichita Railean
Odată ce am intrat în secția de votare, am observat numărul mare de persoane în etate și m-a mirat faptul că un număr atât de mic de tineri se prezintă la votare. În cabina de vot am realizat că votul meu, ca și al celorlalți compatrioți ai mei are o importanță enormă în deciderea sorții unui popor întreg. După ce am finalizat acest proces, m-am gândit la faptul că toți cetățenii trebuie să ia răspunderea pentru votul său, căci în urma unui eșec, anume noi vom fi cei care vor fi vinovați, dar nu clasa politică pe care am ales-o.
Sandrina Mîslițchi
Ca şi în oricare altă situaţie, în secţia de votare m-am simţit sigură pe mine. Ştiam exact că trebuie să fiu acolo şi hotărâsem demult în dreptul cărui nume voi pune ştampila. Chiar dacă de obicei sunt sceptică, totuşi în jurul alegerilor s-a creat aura asta de „votul tău contează”, aşa că mă simţeam de parcă îndeplinesc ceva cu adevărat important. De aceea am fost atentă dacă pun ştampila unde trebuie, am mai şi aşteptat câteva clipe înainte de a îndoia buletinul de vot, ca nu cumva să nu se fi uscat cerneala. În acest timp am analizat emblemele de lângă fiecare candidat, unele pe alocuri amuzându-mă. Când am ieşit din secţie senzaţia era că am făcut ceva normal, ce ar fi cazul să facă fiecare dintre noi. Acum aştept rezultatele, iar între timp privesc cifrele ce indică prezenţa la vot. Şi e o cifră nu chiar îmbucurătoare.
Dumitru Vlah
Intru fericit în secția de votare, cu un zâmbet până la urechi și când hop, eu sunt unica persoană,care nu are niciun păr suriu în cap. Zâmbetul meu s-a transformat treptat într-un sentiment de tristețe.
O Doamnă ce era observator îmi cere buletinul de identitate și îmi zice:
– Felicitări !
– Cu ce?, îi răspund nedumerit.
– Ești printre primii zece, care votează din ăștia mai tinerei azi!
La momentul dat nici nu știam, să mă bucur că îs printre primii zece ori că până la ora 13 majoritatea tinerilor încă nu și-au exercitat dreptul de vot.
În sine am venit ferm cu un candidat în minte și am aplicat ștampila fără ezitări, plecând acasă împlinit.
Corina Popov
Am avut emoții înainte să intru în secția de vot, așa cum nu știam cum are loc, de fapt, procedura. După asta, m-am simțit foarte bine, despovărată aș putea spune, așa cum mi-am adus aportul în societate și am votat, după părerea mea, un candidat demn de postul președintelui țării.
Dan Ixarenco
Am trăit sentimente de responsabilitate, maturitate. Participând la vot înțeleg că fac și eu cu adevărat parte din societate și pot contribui la viitorul ei. Nu e deloc ușor să votezi, fiindcă porți răspundere de alegerea ta în fața tuturor cetățenilor și ești conștient de faptul că la fiecare eșec sau succes al noului președinte, ai contribuit. Dragi concetățeni, mergeți la vot și susțineți-vă candidatul favorit, înțelegând responsabilitatea pe care v-o asumați.
Gabriela Nicoleta Petrov
Am fost foarte devreme la secție, practic odată cu deschiderea ei. Luând buletinul de vot am observat că la aceeași adresă cu mine este înscrisă o persoană care nu mai trăiește în această țară de șase ani, care de fapt nu a locuit la această adresă niciodată. Acest fapt m-a indignat și m-a marcat să îndemn tinerii la vot pentru a avea puterea de a schimba ceva pe cântarul unde se dă o luptă între dreptate și trufie.