(video) Tânărul Cornel Ungureanu și-a urmat pasiunea din copilărie și a mers la o școală profesională

untitled

Educația vocațională reprezintă o oportunitate pentru tinerii care absolvă gimnaziul și vor să-și construiescă o carieră în domenii precum marochinăria, croitoria, panificația, culinăria, construcții și multe altele.

Cornel Ungureanu a ales profesia de electronist-electrician auto, de la Școala Profesională nr. 6. Tânărul spune că și-a urmat pasiunea ce o avea din copilărie, iar acum se gândește cum și-ar putea transforma interesul pentru mașini într-o afacere.

De ce educația vocațională e calea mai simplă spre piața muncii?

# După absolvire ai mai multe șanse de a fi angajat. Explicația e simplă, conform Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la data de 24.05.2016 erau în evidență 8499 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea, pentru persoanele cu nivel de instruire  profesional, ANOFM oferea 6159 locuri de muncă, în timp ce pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu erau propuse 2340.

# Studiile la o școală profesională îți dezvoltă abilități practice, ce pot fi applicate mai apoi, în gospodăria proprie, la o afacere inițiată în sat sau în oraș, la o întreprindere la care vei deveni angajat.

# La o școală profesională, instructorii vor pune accent pe abilitățile și talentul fiecărui tânăr. Studierea se va baza pe munca practică, și nu doar pe teorie. Perioada de învățare va fi mai scurtă (în funcție de domeniul preferat), și totuși vei avea timp să cunoaști colegi cu aceleași interese, ceea ce te va ajuta să pătrunzi mai repede pe piața muncii.

Produsul este realizat în cadrul unui proiect ce promovează educația vocațională, implementat de către AO Centrul Media pentru Tineri în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu susținerea financiară a  Agenției Austriace de Dezvoltare (ADA).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine