(vox) Argumente de ce tinerii „NU” trebuie să iasă la vot pe 30 octombrie

collagevox

Pe 30 octombrie au loc alegerile președintelui Republicii Moldova. Cu această ocazie, au fost lansate numeroase spoturi sociale și îndemnuri prin care cetățenii sunt încurajați să-și exprime dreptul la vot. Luând în considerație prezența scăzută a tinerilor la scrutinele precedente, dar și opiniile unora, care, din cauza dezamăgirilor politice trăite până acum, susțin că nu vor merge la vot, #diez a întrebat mai mulți tineri activi de ce un tânăr nu ar trebui să iasă la vot.

valeriu-pasa

 

 

Pașa Valeriu, activist civic: Tânărul poate să nu iasă la vot și poate să se laude apoi că nu a contribuit la alegerea unui președinte prost. Dar dacă nu va ieși, cu siguranță va contribui la alegerea unui președinte prost. #așaosituație

 

 

Stela Roman, coordonatoare proiecte, APIstela

Baba Valea de alături iese-n weekend la votat
Da la mine-n ziua ceea totul e deja bronat
Gheaghea Jora dimineața cu sticluța-n buzunar
Pac! ștampila pe foiță
Dar eu tre să merg lunar
Unghii, gene și rochiță
Dacă nu votez, ei și?
Cred că ei s-or razbiri
Parcă trebu multă minte
Ca s-alegem președinte.


dart

Dart Vader

Cum să te motivezi să mergi la vot? Nicicum, continuă să trăiești în cea mai săracă țară din Europa.

 

14881432_1309883712389559_473440214_o

 

Elena Marjineanu,elena manager Social Media

Tinerii nu trebuie să voteze, ei doar sunt mulțumiți de tot ce se întâmplă în Moldova. Ei sunt perfect în regulă cu căsuțele din paie și nuiele pe care și le construiesc. De ce să facem căsuță trainică din cărămidă ca Naf-Naf, dacă acuș vine lupu și ni le suflă? Nouă ne place să n-avem un acoperiș sigur deasupra noastră. Mai bine să ne mai distrăm, să mai umblăm hai-hui, iar a merge la vot este o invitație irezistibilă să nu luăm nimic în serios.

 

andreiAndrei Curăraru, blogger, student la Central European University

De ce nu ar trebui să votezi?

# Pentru că nu contează! De 25 de ani tot votează lumea și oscilăm pe o curbă perfectă între Est și Vest ca vițelul cuminte care încearcă să sugă de la două vaci și primește doar cozi peste botic.

# Pentru că nu ești informat! Gândește-te la primii trei candidați care „au șanse” potrivit sondajelor și spune trei acțiuni prioritare de-ale lor, nu slogane sau îndemnuri, acțiuni. Nu poți? Nici nu trebuie, că ei nu prea le lansează. Fac dezbateri anemice la care trimit reprezentanți și se jeluie unul pe altul că își pun bețe în roate.

# Pentru că ești tânăr! Și nicio guvernare de până acum nu a pus prioritate pe problemele tinerilor. Sigur că te folosesc la mitinguri și agitație, mai faci și tu un ban. Dar când este vorba despre oportunități pentru tinerii specialiști, burse sau programe de locuințe, guvernanții se fac a uita.

# Pentru că e scump! Ce a făcut vreun politician pentru tine? Și tu trebuie să cheltui trei lei ca să ajungi să pui ștampila aia, și dacă plouă?

# Pentru că nu ai nimic de pierdut! Noul președinte e una dintre ultimele șanse de a menține cursul european și de a pune presiune pe autorități să nu mușamalizeze dosarul miliardului. Este, poate, ultima voce a unei societăți deziluzionate și ultima palmă pe care ai putea să o dai celor pe care nu îi susții. Oricine ar fi ei.

Te rog mult, nu merge la vot!

 

cristinaCristina Guțu, director general TV7 Moldova: Duminică e ziua în care eu mă relaxez, dar nu mă gândesc la viitor! Eu nu umblu aiurea pe drumuri, numai în cazul când mă cheamă cineva în ospeție, dar din câte am înțeles, Merlot nu se toarnă la alegerile astea. În plus, eu duminică pieptăn motanul, asta îmi ia mult timp. Am să mă duc data viitoare, pentru că de data asta e clar că o să câștige Maia Sandu și eu sunt ok cu așa rezultat. Dacă plouă, cizmele le-am dat la reparație. Dacă ninge, nu am cauciucuri de iarnă. Dacă înainte de asta e sâmbătă, eu mă duc la Drive la club. Dacă se retrage vreun candidat, eu intru în stare de dezechilibru. Indiferent de ce-o fi, duminică se doarme până târziu.

 

stefanȘtefan Grigorița, jurnalist:

#1. Pentru că are cine ieși.

De ce să ieși la vot dacă recent CEC a stabilit că în RSA sunt 3.237.032 de persoane? Numărul lor este în creștere, deși populația este în scădere. Prin urmare, dacă nu o să ieși, oricum cineva va vota și pentru tine. Voturi sunt, chiar dacă ești sau nu ești. Șașlâcul însă se va răci acasă.

#2. Pentru că nu contează.

În lista candidaților se regăsesc fie membri ai PCRM dinainte de 2009, fie membri ai alianțelor de după. Restul sunt în mare parte comuniști și persoane cu apucături comuniste. Deci, ce ar mai conta votul? Oricum unul din ei va fi ales. Chiar dacă cel mai idiot dintre ei, dar oricum va fi ales.

#3. Președintele nu are atribuții. El în general este inutil. Cu totul. El poate să declare în orice moment că, Crimeea este a Rusiei sau că Europa și SUA finanțează partidele pro-europene pentru ca să facă aici bază de stocare a refugiaților sirieni. Nu are sens de ieșit pentru că indiferent cine va fi, nu va afecta cu nimic cum o să fim văzuți peste hotare din cauza unui idiot de la conducere.

andreif

 

Andrei Fornea, specialist marketing, Gramatic

Sunt multe motive pentru care nu ar trebui să ieși la vot:

#1. În primul rând, pentru tine pot vota bătrânii care mai cred că Snegur e la guvernare. Tu, tinere, rămâi acasă în această duminică și bea-ți ceaiul cu grijă.

#2. Lasă-i pe cei care își vând votul pentru 2 kg de orez să-ți decidă viitorul, să-ți creeze o țară din care nu vrei să pleci și un sistem educațional după modelul finlandez.

#3. Neparticiparea la alegeri este fix ca vorba populară: „Nu mă spăl pe dinți, că oricum nu mă pupă nimeni”. De aia nici nu te pupă.

 

radu

 

Radu Marian, student masterand la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie: Nu trebuie să ieșiți la vot! Pentru ce? În țară totul e foarte bine, economia merge ideal – degrabă întrecem Singapore. Avem cei mai onești judecători, politicieni, pentru ce să-i încurcăm și să-i stresam cu votarea? Nu-i corupție deloc! Stați binișor acasă și lăsați-i pe pațanași să audă, asculte și să rezolve problemele țării!

 

 

cristinasCristina Sărăteanu, specialistă marketing Ad Center

Ai mai puțin de 18 ani? Nu ești suficient de matur să iei o decizie. Ai împlinit 18 ani? Oricum nu vei merge la vot, nu? Tu doar înțelegi că aproximativ 40% de electorat (care nu merg la vot) oricum nu rezolvă nimic cu votul său. Problema șomajului? Studii necalitative? Drumuri proaste? Nimănui nu-i pasă ce crezi. Mai bine stai acasă. Da, e frig, la frigărui nu mai poți merge. Dar stai acasă. Poate numai dacă îți pasă sau poate știi care e calea pe care ai vrea să o ia țara, înțelegi importanța votului. Atunci poate da. Da’ așa nu. Mai bine nu.

 

diana

 

Diana Mocanu, blogger

În primul rând nu trebuie să votezi pentru ca să dai un mesaj de mustrare clasei politice. Da, clasa politică o să se zvârcolească în chinuri de rușine și o să zică smerit: gata! De mâine nu mai furăm, ne-am însușit mesajul tău de mustrare. În al doilea rând, dacă nu ieșiți la vot, o să vă puteți plânge după asta pe Facebook că nu merge nimic în țărișoară.

 

 

nicu

Nicolae Apostu, coordonatorul executiv #horrorsquad

Așadar. Ai între 18 și 25 și ai decis că nu mergi la vot pentru că:

a) nu decizi oricum nimic
b) un vot nu schimbă „nică”
c) toți deja știu că totul e decis
d) nuivona**i

Felicitări! Tocmai ai reușit să inversezi timpul. Scurt istoric: până în 1991 nimeni pe teritoriul Moldovei nu vota. Era numit un cineva, de partid și după, oamenii se bucurau. Cam așa vrei să faci și tu. Vrei să trăiești pe vremea lui Brejnev și Hrujciov, da? Într-adevăr, pentru ce să votezi? Oricum degeaba ai făcut școală și facultate, degeaba ai fost prin Europe și ai văzut că de fapt sunt state în care oamenii votează, decid și trăiesc bine. Nuivona**i – un laitmotiv destul de bun. Oricum nu decizi nimic. Oricum mai votează alții în locul tău. Stai liniștit. Pentru ce să îți expui dreptul de cetățean, dacă, de fapt, preferi să fii cetățean fără drepturi? Democrația, de departe nu este guvernarea ideală, dar e cea mai bună din cele existente acum pe glob, iar două generații de părinți nu au avut acest drept, poate din acest motiv fac alegeri dubioase. Dar tu poți fi mai bun? Tu știi cum ar fi mai bine pentru Moldova? Știi ce trebuie să faci pentru asta pe 30 octombrie? P.S. Știai că în Australia, dacă nu votezi – achiți o amendă?

 

vladaVlada Ciobanu, blogger

Tinerii nu trebuie să iasă la vot, pentru că le place să fie ignoraţi de politicieni. Pentru că nu le pasă câţi bani plătesc pentru taxe sau cât de mult creşte preţul la bere, sau faptul că nu înţeleg deloc cum să îşi cumpere o casă. Tinerii nu trebuie să iasă la vot pentru că li se pare că democraţia este ceva de-a gata şi, cel mai probabil, vor fi dezamăgiţi. Şi, ah, cât se poate de ales răul cel mai mic, pe când noi suntem cetăţenii perfecţi? Dragi tineri, democraţia este un efort continuu şi are doar o mică legătură cu ziua alegerilor. Sfârşitul lumii nu vine dacă înving oponenţii, iar dacă iese câștigător „al nostru”, Moldova nu va deveni ţara unde curge miere şi lapte. La vot însă trebuie de mers, pentru ca după asta să poţi cere socoteală angajaţilor tăi.

***

Echipa #diez vă îndeamnă să tratați cu IRONIE spusele de mai sus, iar pe 30 octombrie să ieșiți la vot! Este țara noastră, noi decidem ce se întâmplă cu ea!
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine