Noi trasee turistice care cuprind locații amplasate pe ambele maluri ale râului Nistru curând vor fi disponibile turiștilor dornici să descopere Moldova. Cele opt trasee cuprind 30 de obiective, printre acestea: agropensiuni, ateliere meșteșugărești, sate cu istorie bogată, dar și tradiționale degustări – de vinuri în pivnițele de la Brănești sau vermut, în stânga Nistrului.
Două asociații de turism din Chișinău și Tiraspol și-au unit eforturile pentru a valorifica potențialul turistic al localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru. Înainte de a fi puse la dispoziția turiștilor, traseele au fost testate de ghizi și reprezentanți ai agențiilor de turism.
Localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului au un potențial turistic enorm. Asociația Națională pentru Turism Receptor din Republica Moldova și Agenția de Dezvoltare Regională din Tiraspol au realizat un proiect comun pentru a-l valorifica.
„Noile trasee vor oferi turiștilor străini posibilitatea să cunoască tradițiile noastre și să trăiască o experiență autentică prin implicarea lor în activitățile cotidiene din satele cu potențial turistic”, spune Natalia Țurcanu, directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Republica Moldova.
Astfel, în stânga Nistrului, la fabrica de vinuri „Buket Moldavii”, turiștii vor avea posibilitatea să vadă procesul de producție, grădina cu plante utilizate la fabricarea licorilor, și, bineînțeles, să deguste vermutul. Pe lângă peisajele spectaculoase din satul Rașcov, vizitatorii pot contempla câteva lăcașuri religioase: o sinagogă, o biserică ortodoxă și una catolică, construite în secolul XVIII, cea din urmă fiind funcțională și astăzi.
Prisaca din satul Sadchi, care oferă turiștilor posibilitatea să experimenteze apiterapia, să culeagă fructe de sezon și să savureze ceaiuri aromate cu miere sau agropensiunea situată în situl Valea Adâncă sunt obiectivele turistice incluse, în premieră, în itinerarele din stânga Nistrului.
Traseele turistice continuă pe malul drept al Nistrului. La pensiunea „Hanul lui Hanganu” din Lalova, Rezina, aceștia au posibilitatea nu doar să savureze din bucatele tradiționale, dar și să le pregătească. Pensiunea oferă plimbări cu barca și ustensilele necesare pentru amatorii de pescuit. La Clișova Nouă, la Centrul de meșteșugărit „Arta rustică”, vizitatorii pot deprinde arta țesutului covoarelor. La dispoziția lor este pusă și o expoziție cu vânzare, iar marea atracție a satului Molovata sunt peisajele excepționale oferite de cascadă și peșteră.
Pivnița din Brănești promite să devină o nouă destinație turistică populară. Aici, la adâncimea de 16 metri sub pământ, într-o fostă carieră din piatră este amenajat un complex unic de recreere.
„Organizarea acestui tur de informare are scopul de a familiariza operatorii specializați cu atracții mai puțin cunoscute sau noi, care merită să fie promovate și vizitate. Mai mult, ne dorim ca acestea să se regăsească în ofertele operatorilor de turism de pe ambele maluri”, afirmă Natalia Țurcanu.
Potrivit Tatianei Yaskova, șefa Agenției de Dezvoltare Regională din Tiraspol, o parte din itinerare vor fi promovate de cele două organizații la expoziția de turism din Varșovia, Polonia, care va avea loc în perioada 24-26 Noiembrie.
Traseele turistice au fost elaborate în cadrul platformei „Consolidarea relațiilor de afaceri turistice de pe ambele maluri ale Nistrului prin dezvoltarea de parteneriate durabile”, implementată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor din Republica Moldova și Agenția de Dezvoltare Regională din Tiraspol. Proiectul este realizat în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.