În cadrul Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni s-a deschis o unitate de educație incluzivă – un serviciu de suport educaţional absolut unic pentru sistemul de învăţământ din ţară. În cadrul acesteia, douăzeci şi doi de copii cu dizabilităţi severe şi complexe din raionul Ialoveni învaţă alături de semenii lor la o şcoală generală cu practici incluzive şi beneficiază de asistenţă individualizată.
Unitatea de Educaţie Incluzivă şi-a început activitatea la 1 septembrie 2016, iar astăzi, 25 octombrie, are loc inaugurarea festivă a acestui serviciu.
Echipa de specialişti ai Unităţii, formată din coordonator, cinci cadre didactice de sprijin, psiholog, logoped, doi kinetoterapeuţi, patru asistenţi personali şi doi şoferi, zilnic oferă sprijin calificat copiilor, conform unor programe adaptate la necesităţile şi potenţialul fiecărui copil.
Noul serviciu dispune de mai multe săli dotate cu tehnologii moderne, cu ajutorul cărora procesul de predare-învăţare devine mai uşor pentru copiii cu dizabilităţi severe. Toate spaţiile Unităţii de Educaţie Incluzivă sunt accesibile elevilor cu dizabilităţi fizice, iar atmosfera prietenoasă şi binevoitoare, creată de echipa Unităţii, încurajează rezultatele pozitive ale copiilor, lipsiţi anterior de posibilitatea de a avea acces la educaţie.
O parte dintre elevii cu dizabilităţi, înscrişi la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă”, frecventează orele în sălile de clasă din Liceu, iar alţi copii, care întâmpină dificultăţi mai mari, învaţă în sala de clasă a Unităţii, dotată cu mobilier care poate fi adaptat după cerinţele individuale ale copiilor. În sala polivalentă din cadrul Unităţii de Educaţie Incluzivă, copiii beneficiază de suport individual la învăţare, inclusiv prin utilizarea unei table interactive, de terapie prin joc şi activităţi care le dezvoltă creativitatea. Kinetoterapeuţii le asigură copiilor un program special de recuperare fizică şi realizează activităţi de hidroterapie. Camera senzorială dispune de echipamente care stimulează văzul, auzul şi simţul tactil al copiilor cu dizabilităţi.
De la începutul anului şcolar, specialiştii şi părinţii copiilor cu dizabilităţi severe au remarcat progrese importante atât la nivelul comunicării şi comportamentului copiilor, dar şi la nivel de înţelegere şi cunoaştere a materiilor studiate. Majoritatea copiilor şi-au dezvoltat abilitatea de a se concentra în timpul activităţilor, de a se implica în jocuri împreună cu alţi copii. Cei care nu ştiau să scrie sau să citească reuşesc acum să realizeze sarcini simple şi să răspundă la întrebări, în timp ce copiii cu dificultăţi pronunţate de vorbire, care anterior evitau interacţiunea directă cu adulţii şi copiii, au căpătat încredere şi relaţionează mult mai liber cu persoanele din jur. Elevii din Liceu, care au devenit voluntari, organizează diferite activităţi extraşcolare cu şi pentru colegii lor cu dizabilităţi, promovând valorile incluziunii.
Unitatea de Educaţie Incluzivă a fost creată prin colaborare de către Consiliul Raional Ialoveni şi Fundaţia Lumos din Marea Britanie, împreună asigurând construirea Unităţii, dotarea cu echipamente şi unităţi de transport, precum şi instruirea echipei de specialişti. O parte din resursele financiare au fost colectate cu sprijinul oamenilor receptivi din toată lumea, care au donat bani printr-un sistem online de strângere de fonduri. Iar actorul Warwick Davis, care a jucat mai multe roluri în filmele despre Harry Potter, a vizitat în această vară Republica Moldova pentru a cunoaşte situaţia copiilor cu dizabilităţi şi a celor dezinstituţionalizaţi şi a promova dreptul fiecărui copil la educaţie, familie şi protecţie.
Unitatea de Educaţie Incluzivă reprezintă, la această etapă, un model de incluziune și asigurare a accesului la educație al copiilor cu dizabilități severe, care va putea fi preluat şi replicat în cadrul sistemului de învăţământ din ţară.