Care sunt cele mai recomandate cărți de elevii din liceu pentru semenii lor (partea 2)

o-books-facebook
Foto:Books

Liceenilor le plac clasicii mondiali, dar nu îi uită nici pe clasicii români. O nouă listă cu opere literare din literatura română vine de pe rafturile liceenilor chiar la noi pe ecrane.

#1. Nunta în cer de Mircea Eliade

Alcătuit din confesiuni rostite în șoaptă, din câteva frânturi de viață petrecute în Bucureștii “anilor nebuni”, romanul prinde în paginile sale destinul frământat a doua cupluri marcate de o iubire stranie si neliniștită. Portretul personajului principal uimește prin complexitate și finețe.

#2. Cel mai iubit dintre pământeni de Marin Preda

Romanul are forma unei largi confesiuni, fiind scris la persoana I, prin care personajul principal îşi reconstituie existența, încercând să-i afle sensul acesteia.

Capodopera scriitorului în trei volume este centrată în jurul vieţii filosofului Victor Petrini, un fost deținut politic care este obligat să cunoască mediile cele mai joase, mai umile.

#3. Pădurea Spânzuraților de Liviu Rebreanu

“Pădurea spânzuraților” descrie un univers dominat de război, pândit de perspectiva morții prin spânzurare, prezentată chiar din primele scene ale romanului. Personajul principal, Apostol Bologa, este un intelectual confruntat cu mai multe drame de conștiință. Identitatea sa etnică și națională este pusă în discuție pe fondul prăbușirii Imperiului Austro-ungar care închisese într-o celulă mai multe popoare.

#4. Cronica ideilor tulburătoare de Matei Vișniec

„…Cronicile ideilor tulburătoare sînt născute din prudența și stupoarea cu care am învățat să privesc actualitatea, după 20 de ani de exercitare a profesiei de jurnalist, mai întâi în cadrul BBC la Londra și apoi în cadrul Radio France Internationale la Paris. Personal, cred că informația a devenit o junglă oprimantă prin abundența și aspectul ei spectacular și că tinerii ar trebui să cunoască încă din școală câteva reguli privind circulația prin hatișul informației.“  Matei Vișniec

#5. Ora 25 de Virgil Gheorghiu

Opera dată este povestea unui țăran român, Iohan Moritz, care trece pe rând drept evreu, apoi român când ajunge prizonier la unguri, este salvat de naziști ca sa ajungâ într-o închisoare americană drept colaborator al acestora.

#6. Maitreyi de Mircea Eliade

Dragostea eroului pentru Maitreyi îl împinge la aventuri irepetabile și trăiri care implică uitarea de sine. Caracteristica personajelor este complexă și misterioasă, Maitreyi fiind sălbatică și senzuală în duetul dragostei lor.

#7. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu

Autenticitatea trăirii și personajele misterioase, fiind mult mai aproape de cititor prin faptul că nu îi cunoaștem până la urmă, ne oferă un fior de satisfacție și așteptare nerăbdătoare. Bănuiri, dragoste, nevinovăție și război.

#8. Pânza de păianjen de Cella Serghi

O combinație de naivitate, feminitate, inteligență și spirit de aventură- Diana Slavu, eroina operei Pânză de păianjen iubește cu pasiune, dar este prinsă într-o pânză de păianjen a vieții. Dragostea adolescentină, carnală și maritală, toate o definesc și o arată din unghiuri diferite, total opuse.

#9. Invitaţia la vals de Mihail Drumeş

Acțiunea în roman se restrânge în jurul personajului principal masculin, pe care îl urmărim dezvoltându-se, gândind, seducându-și amantele, părăsindu-le, până viața îl pedepsește crunt.

#10. Moromeții I de Marin Preda

O nouă viziune asupra lumii rurale, puțin înainte de cel de-al doilea război mondial, viața este lentă în sat, nici zguduitoare, dar nici insuportabilă. Familia Moromeților nu e nici cea mai săracă, dar nici una înstărită. Îi pasc fonciirea, impozitele, dar gospodăria pare solidă. Moromete se străduie să își păstreze pământul, nu să obțină altul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine