De Ziua Internațională a Profesorului, în fața Liceului Teoretic „Spiru Haret” a fost edificat un bust al celebrului savant, profesor și om politic, în cinstea celor 165 de ani de la nașterea sa. Bustul va reprezenta o carte de vizită a instituției și o mândrie pentru cei care învață și au învățat în acest liceu.
„Inițiativa de a edifica acest bust a venit în cadrul primelor zile „Spiru Haret”, desfășurate în Republica Moldova în 2010, imediat după ce Guvernul a aprobat statutul nostru de liceu. În cadrul conferinței științifice, împreună cu Valentina Butnaru ne-am gândit că numele acestei personalități este unul de referință pentru instituția noastră de învățământ”, susține Victor Ambroci, directorul liceului.
Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a bustului, precum și pentru lucrările de amenajare a terenului aferent au fost asigurate din contul liceului, provenite din donații și sponsorizări.
„Instalarea bustului e un prilej de mândrie în primul rând pentru țară, pentru Chișinău, pentru că în ținutul românesc numele lui Spiru Haret este unul de referință. Totodată aceasta reprezintă o pagină aparte, un elogiu adus acestei personalități. Instalarea bustului e un punct care îi unește pe toți cei care și-au dedicat viața școlii, dar și toate generațiile de elevi care s-au perindat de-a lungul anilor, începând cu perioada interbelică și până acum”, mai adaugă directorul liceului.
Decizia de a instala bustul a luată în luna august și de către Cabinetul de Miniștri. „Referitor la sculptor, ne-am gândit mult cine are putea să realizeze chipul lui Spiru Haret în cel mai reușit mod. Am discutat cu mai multe persoane și ne-au fost recomandați mai mulți sculptori, printre care și Ion Zderciuc, care este de altfel foarte ocupat. Au fost și niște propuneri pentru a contacta sculptori din România, pentru că multe instituții din țară au instalat bustul lui Spiru Haret, dar până în final am găsit persoana potrivită. S-a întâmplat așa ca domnul Victor Macovei, unul dintre cei doi sculptori care au realizat bustul nostru, împreună cu Ruslan Tihonciuc, și-a adus copilul la instituția noastră anul trecut și când l-am întrebat dacă s-ar putea implica în crearea bustului, a fost captivat de această idee. Am găsit mai multe fotografii, de pe internet, cât și prin cărțile pe care le am, le-am analizat și ne-am uitat împreună. Idea noastră a fost aprobată de Consiliul Artistic al Ministerului Culturii și așa a luat naștere bustul instalat acum în fața liceului.”
Spiru C. Haret a fost un matematician, astronom și pedagog român de origine armenească, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori. A fost membru titular al Academiei Române.
Ca profesor, Spiru Haret a predat la Universitatea din București, la Facultatea de științe, secția fizico-matematici, mecanica rațională , din 1878 până în 1910. La Școala de poduri și șosele Haret a fost numit profesor la anul preparator, predând trigonometria, geometria analitică, geometria elementară plană și în spațiu și geometria descriptivă, până în 1885. Din 1885 și până în 1910 Haret nu a mai predat la Școala de poduri și șosele decât geometria analitică.
Haret a predat, de asemenea, mecanica rațională la Școala de ofițeri de artilerie și geniu, din 1881 (data înființării secției de artilerie și geniu) până în 1890.
Profesează până în 1910, când se pensionează, ba chiar și după aceea, până la moarte, ținând prelegeri de popularizare la Universitatea populară. În 1910 publică Mecanica socială, la Paris și București, utilizând pentru prima oară, matematica în explicarea și înțelegerea fenomenelor sociale.
Din 1879 se face cunoscut drept “om al școlii”, urmând o viață de inspector și de om politic, lucrând în favoarea școlii și a educației. El a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea.