CEC a stabilit tirajul buletinelor de vot. Cetățenii din diasporă vor putea vota cu pașaportul expirat

1
Foto:media.dcnews.ro

Cetățenii Republicii Moldova plecați peste hotarele țării, cu drept de vot, dar care au un pașaport expirat, vor putea participa la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Decizia a fost luată cu intenția de a extinde participarea alegătorilor la scrutin, a anunțat Comisia Electorală Centrală (CEC).

Potrivit datelor CEC, circa 409 mii de cetățeni ai Republicii Molova au un pașaport expirat. Hotărârea se referă doar la cetățenii plecați peste granițele țării, deoarece cetățenilor din țară statul le oferă mai multe posibilități să-și perfecteze actele până la data alegerilor, a menționat Iurie Ciocan în cadrul ședinței CEC.

„Cetățenii RM care se află pe teritoriul țării nu votează în baza pașaportului, ci a buletinului de identitate. Astfel, astăzi CEC a adoptat decizia de a permite votarea în baza pașapoartelor expirate doar cetățenilor din afară și cu o anumită condiție. Aceste acte trebuie să conțină codul numeric personal”, a menționat președinta CEC, Alina Russu.

Menționăm că în alegerile din acest an, CEC a adoptat hotărârea de a imprima 3.131.227 de exemplare de buletine de vot. „Diferența dintre numărul alegătorilor incluși în buletinele electorale și tirajul buletinelor se explică prin cei peste 220.000 de cetățeni care locuiesc în stânga Nistrului și cetățenii RM stabiliți peste hotare, care votează în baza listelor suplimentare”, a explicat Alina Russu.

Menționăm că în acest an alegerile prezidențiale se vor desfășura pe data de 30 octombrie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine