(foto) Zeci de tineri s-au adunat la proiecții în aer liber, luptând pentru salvarea cinematografului Gaudeamus

gaudeamus5
Foto:Nicolai Kirnev

Pe 9 octombrie, în fața cinematografului Gaudeamus, au avut loc proiecții de film difuzate în cadrul unui eveniment ce a avut drept scop salvarea cinematografului de la demolare. Circa 100 de persoane s-au alăturat protestului, acolo unde s-au ținut și discuții publice la această temă.

Inițial, proiecțiile trebuiau să aibă loc în incinta Cinematografului, dar, între timp, administrația cinematografului a cerut o taxă prea mare pentru chiria sălii (3 000 de lei potrivit celor de la Orașul Meu), iar organizatorii au proiectat filmele sub cerul liber.

Potrivit lui Nicolai Kirnev, unul dintre inițiatorii protestului, organizatorii au scris cerere la primărie, au anunțat administrația cinematografului Gaudeamus, iar administratoarea i-a bucurat cu vestea că ar putea face acest eveniment chiar în sală. „Ulterior, ne-a numit un preț de închiriere pe care nu am putut să ni-l permitem și am decis că facem afară. Dintr-o parte nu înțelegeam de ce administrația cere atâția bani, noi doar vrem să-l salvăm, avem un scop comun. Pe urmă am înțeles că proprietarul cinematografului nu e interesat de activitatea noastră, că ea merge contra planurile lui de a-l demola și de a construi blocuri locative. Am creat eveniment pe Facebook, am invitat lume, i-am anunțat că va fi frig și am proiectat filmele „Viața bate filmul” și „Culorile” folosind echipamentul de la cinematograful Buiucani.

Imediat după proiecții, participanții la eveniment au fost chemați la microfon să-și expună părerile. Potrivit lui Nicolai, s-au alăturat cauzei circa 100 de persoane, dintre care aproximativ 50 au stat până la sfârșit, ceea ce reprezintă un succes.

„Nu ne-am propus planuri mari. Ne bazăm doar pe proiecții în aer liber, că să atragem mai mulți tineri în jurul acestei teme acute”, a adăugat Nicolai.

Reamintim că, cinematograful Gaudeamus urmează să fie demolat. Anunțul a fost făcut pe 12 septembrie de către consilierul socialist Ion Ceban, președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău. Autorizația de demolare a fost semnată de către viceprimarul Nistor Grozavu, fostul arhitect-șef, Ion Carpov, și Dorin Chirtoacă. În locul cinematografului Gaudeamus, ar urma să fie ridicat un nou complex locativ de către deputatul liberal Iurie Dîrda, care este șeful mai multor companii de construcție.

 

gaudeamus1
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus2
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus3
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus5
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus6
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus7
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus8
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus9
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus11
Photo Credit: Nicolai Kirnev
gaudeamus190
Photo Credit: Nicolai Kirnev
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine