Eurodeputat: Maia Sandu ar avea o șansă mai mare în fața lui Igor Dodon

e532ec3d-15ef-42ce-bbf7-4f48b21a359b
Foto:Privesc.eu

Alegerile prezidenţiale sunt foarte importante. Preşedintele va fi ales direct şi astfel va avea legitimitate mai mare decât a avut-o până acum. Va fi o voce importantă în dezbaterea publică şi va reprezenta ţara în relaţiile internaţionale. Opinia aparţine europarlamentarului Siegfried Mureşan. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, acesta a declarat că, cu cât preşedintele este mai credibil, cu atât poate face mai mult pentru oameni, transmite IPN.

Siegfried Mureşan a menţionat că oamenii din Republica Moldova au foarte puţină încredere în clasa politică şi că alegerile prezidenţiale se desfăşoară în acest context. „Şi atunci trebuie să ne uităm la candidaţi şi să vedem care este omul politic cel mai integru, mai competent, care de-a lungul vieţii sale politice a făcut cele mai puţine compromisuri şi a lăsat ceva în urmă sub forma unei reforme în ministerul pe care l-a condus sau în activitatea sa politică”, a notat europarlamentarul.

Eurodeputatul afirmă că este foarte clar că în acest moment candidatul care conduce în preferinţele electoratului nu este un candidat care să fie un susţinător credibil al parcursului european al Republicii Moldova. Or, în opinia sa, din continuarea apropierii de UE, Moldova are de câştigat cel mai mult.

Potrivit lui, UE face tot mai multe lucruri pentru Moldova şi de aceea este important ca cetăţenii moldoveni să aleagă un candidat cu un parcurs credibil pro-european. „De aceea, alegerea este între doamna Maia Sandu şi domnul Năstase. Domnul Dodon este clar că nu va face o politică pentru cetăţenii Republicii Moldova, o va face pentru domnia sa, iar celălalt candidat, domnul Lupu, nu va face o politică pentru oameni, ci pentru stăpânul său. De aceea trebuie să ne uităm care este candidatul cel mai bine poziţionat şi care, astfel, are mai multe şanse de a-l bate pe domnul Dodon în turul doi”, a declarat europarlamentarul.

Siegfried Mureşan a menţionat că din datele pe care le are, cei doi candidaţi, Andrei Năstase şi Maia Sandu ar fi la egalitate, dar cifrele arată că Maia Sandu ar avea o şansă mai mare în faţa lui Igor Dodon şi că electoralul lui Năstase s-ar mobiliza într-o mai mare măsură pentru Sandu decât invers.

Întrebat cum ar putea reacţiona UE în cazul alegerii unui preşedinte mai puţin credibil, eurodeputatul a declarat că, dacă alegerile se desfăşoară corect şi democratic, preşedintele este legitim, indiferent de nume. Potrivit lui, totuşi sunt preşedinţi cu care cooperarea poate fi mai strânsă şi alţii în care nu poţi avea încredere, însă ceea ce va conta vor fi rezultatele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine