(video) Prezidențiale 2016: Cum pot vota studenții și elevii la alegerile din 30 octombrie

timofti-800×450

La alegerile prezidențiale de la 30 octombrie elevii cu drept de vot și studenții vor putea vota în localitatea unde își fac studiile, având cu ei, obligatoriu, buletinul de identitate și certificatul cu drept de vot, iar în localitatea de reședință, doar actul de identitate. Ei nu vor avea posibilitatea să voteze cu carnetul de elev sau de student, ca la scrutinul din 2014.

La alegerile parlamentare din 2014, elevii și studenții au putut vota cu buletinul de identitate în localitatea de domiciliu și cu carnetul de student – la locul de studii. La scrutinul prezidențial din această toamnă ei trebuie să se prezinte la locul de reședință cu buletinul de identitate, iar la locul de studii, suplimentar, și cu certificatul cu drept de vot.

Rodica Sârbu, șefa Direcţiei comunicare, relaţii publice şi mass-media din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a precizat că alegătorul este înscris într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare. Ea a menționat că, potrivit Codului electoral al Republicii Moldova, listele electorale sunt întocmite în baza Registrului de stat al alegătorilor, în ele fiind incluși toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare.

Ca să voteze în altă localitate decât cea de baștină, elevii și studenții trebuie să meargă la biroul electoral teritorial al secției de votare din raza domiciliului și să ceară certificatul cu drept de vot. Acesta poate fi obținut în perioada 10-29 octombrie a.c. și oferă posibilitate posesorului de drept să fie inclus în lista electorală suplimentară și să poată vota la orice secție de votare din țară. Certificate cu drept de vot pot cere și alegătorii care și-au schimbat domiciliul de la ultimele alegeri (cele locale din anul 2015).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine