RISE: Cât de bogați și ce averi au reușit să adune aspiranții la funcția de președinte?

prezidentiale-2016

În pragul alegerilor prezidențiale, asociația Reporterilor de Investigație, RISE Moldova, a realizat o serie de materiale în care a investigat averile și proprietățile fiecărui candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova.

Igor Dodon (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova)

Politician și economist din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din 2009.

A îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al Economiei și Comerțului din 2006 până în 2009. Este președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

 

Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate)

Este economistă și a exercitat funcția de ministru al Educației al Republicii Moldova din 2012 până în 2015. În iulie 2015, PLDM a desemnat-o candidat la funcţia de prim-ministru. Nu a mai format însă cabinetul de miniștri, pentru că liderii Partidului Democrat și cei ai Partidului Liberal au refuzat orice discuție cu ea.

După acest episod, Sandu s-a declarat dezamăgită de clasa politică și a fondat Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) pe care-l conduce din funcția de președinte.

 

Andrei Năstase (Partidul Patforma Demnitate și Adevăr)

Avocat, activist civic și om politic din Republica Moldova, membru-fondator și lider al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA), președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”.

În decembrie 2015 o parte din membrii Platformei Demnitate și Adevăr, inclusiv Andrei Năstase, în vederea implementării Proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015 și a Rezoluției din 13 septembrie 2015, s-au alăturat Partidului Forța Poporului (PFP), și la congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015, formațiunea a fost redenumită în Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, alese noile organe de conducere, iar Andrei Năstase a fost ales noul președinte al partidului.

 

Marian Lupu (Partidul Democrat din Moldova)

Politician moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând din noiembrie 2013 și anterior între 2009 și 2010. A deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova între 2005 și 2009 și 2010 și 2013 și președinte interimar al Republicii Moldova între 2010 și 2012.

 

Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru)

În 2009 – 2010, Dumitru Ciubașenco a renunțat la munca de ziarist pentru a intra în politică. A candidat atunci la fotoliul de deputat din partea partidului condus de Vlad Filat, iar peste un an a figurat pe listele Partidului Umanist, condus de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat. Ciubașenco nu a reușit să ocupe însă un loc în Parlament și s-a întors în presă.

În 2016, Ciubașenco a revenit în politică și a intrat în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat din partea Partidului Nostru al lui Renato Usatîi.

 

Inna Popenco (Mișcarea social-politică Ravnopravie)

Medic de profesie, Inna Popenco a fost propusă la prezidențiale de primarul Ilan Șor.

Popenco este singura persoană din lista candidaților la funcția de consilier din partea Ravnopravie la Orhei, care nu s-a ales cu o funcție după scrutinul din 2015.

 

Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova)

Diplomat și politician din Republica Moldova, prim-ministru al Republicii Moldova din 2013 până în 2014. A intrat în politica de anvergură în 2009, alături de președintele de atunci al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat. În 2015, Leancă a părăsit PLDM și și-a fondat propria formațiune politică: Partidul Popular European din Moldova.

 

Mihai Ghimpu (Partidul Liberal)

Politician, licențiat în drept. A fost președinte al Parlamentului Republicii Moldova în perioada 2009 – 2010 și a asigurat interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010. Din 1998 este Președinte al Partidului Liberal, succesorul de drept al Partidului Reformei.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine