(foto) Ziua Națională a Vinului a transformat Chișinăul în capitala mondială a vinului pentru două zile

idx_2587

Prima zi a Zilei Naționale a Vinului s-a încheiat cu un concert incendiar susținut de formațiile  „Akord”, „Alex Calancea Band” cu prietenii: Guz, Tania Cerga, Alex Manciu, precum și Natalia Barbu. Spectacolul a umplut cu mii de vizitatori Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, iar cei care au venit să descopere Vinul Moldovei s-au distrat pe cinste.

Atmosfera de sărbătoare a dominat centrul Chișinăului și în cea de-a doua zi, iar vizitatorii au avut parte de multe activități cultural-cognitive. Până la orele amiezii, mii de vizitatori au venit la standurile vinăriilor expuse în centrul capitalei, în dorința de a gusta din Vinul Moldovei și de afla mai multe despre oamenii care sunt sufletul vinului.

Sărbătoarea națională desfășurată sub genericul „Omul – Sufletul Vinului” este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), cu susținerea Asociaţiei Producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă” și „Divin” și suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

idx_2587

Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Ziua Națională a Vinului continuă cu multe activități interesante și utile pentru vizitatorii care vor să afle mai multe despre Vinul Moldovei și își doresc să descopere oamenii care muncesc zi de zi pentru a produce un vin de calitate. Ne bucură foarte mult faptul că autoritățile și-au reconfirmat susținerea pentru sectorul vitivinicol, un domeniu important și competitiv, iar dovadă este prezența acestora la sărbătoarea națională a vinului, atât în prima, cât și în cea de-a doua zi. Vă așteptăm în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra împreună cea mai importantă sărbătoare națională!”

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Vinul Moldovei este acel produs al mândriei noastre naționale, iar Ziua Națională a Vinului nu este doar o sărbătoare națională, ci devine un eveniment de talie regională. Numărul mare al participanților la Școala Vinului, dar și la masterclass-urile ghidate de experți sommelieri, atât în prima,​cât și în cea de-a doua zi​, ne arată că tot mai multă lume, inclusiv turiști străini, dorește să cunoască Vinul Moldovei. Nu putem decât să ne bucurăm, iar acest lucru este o reconfirmare a faptului că Vinul Moldovei este un produs de calitate.”​

idx_2583

Astmosfera festivă de Ziua Națională a Vinului a atras atât în prima, cât și în cea de-a doua zi, sute de turiști străini, care s-au declarat încântați de cele peste 400 de vinuri oferite spre degustare de către vinificatorii moldoveni reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, dar și de produsele gastronomice.

Bradley, turist, Irlanda: „Savurez cu plăcere Vinul Moldovei. Este foarte bun! De asemenea mi-a plăcut tulburelul, tânărul Chardonnay. Suntem în Moldova abia de 24 de ore și am ales să venim anume la Ziua Vinului, despre care știam că urma să aibă loc.”

????????????????????????????????????

Elaine și Michael, turiști, Marea Britanie: „Am venit în Moldova vineri, pentru a participa la Ziua Vinului. De fapt, ne doream să facem o mică vacanță undeva, iar agentul turistic ne-a spus despre această sărbătoare și ne-am dat seama că la o distanță de doar câteva ore cu avionul putem fi la Chișinău. Și așa cum soția mea bea vin mai mereu, ne-am zis că, sigur, mergem la Chișinău. Și e minunat aici, ne place foarte mult. Suntem pentru prima dată în Moldova și este interesant să aflăm mai multe despre această țară, despre oamenii de aici. Am fost ieri într-un tur vitivinicol, despre care știam că vor fi organizate dintr-un pliant pe care l-am primit la aeroport, împreună cu o sticluță de vin. În turul la care am fost, la „Mileștii Mici”, am parcurs kilometri întregi de subterane. Am rămas impresionat de numărul de sticle pe care le au depozitate acolo.”

Program artistic și activități culturale

Programul festiv a debutat cu decernarea premiilor pentru concursul „Polobocul de Aur” oferit de către reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Astfel, au fost oferite 10 distincții „Polobocul de Aur” pentru producătorii artizanali de vinuri.

Și în cea de-a doua zi, una dintre cele mai solicitate activități a fost  „Școala Vinului”, cursurile fiind realizate cu susținerea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova.  Școala i-a ajutat pe doritori să redescopere  legendele din spatele licorii lui Bahus,  alături de experți sommelieri și să afle totul despre bazele degustării corecte și consumul responsabil al vinului de calitate.

????????????????????????????????????

Totodată, Oficiul Național al Viei și Vinului a început să efectueze două cercetări de piață despre Vinul Moldovei printre vizitatorii care au participat la Ziua Națională a Vinului. Primul test, numit Testul Hedonic, are ca obiectiv principal să verifice preferințele consumatorilor față de vinurile albe și roșii. Astfel, la această probă au fost supuse evaluării trei tipuri de vinuri: vin industrial din soiuri europene, vin industrial din soiuri autohtone și vin de casă.

În același timp, ONVV și-a propus să evalueze calitatea și utilitatea vinului, în rândurile consumatorilor. Astfel, participanții la sondaj au fost invitați să răspundă la întrebări care vizează beneficiile și efectele pozitive ale vinului asupra sănătății, să spună de tip de vin preferă (vin industrial sau vin de casă), să spună cu ce simbol asociază Vinul Moldovei și să dea o caracterizare vinului.

????????????????????????????????????

Rezultatele finale ale celor două sondaje vor fi făcute publice după încheierea Zilei Naționale a Vinului.

​Mai mult, pentru a promova consumul moderat și responsabil de vin, la cortul Wine of Moldova din Piața Marii Adunări Naționale a funcționat un stand special, la care participanții la sărbătoarea națională au putut să-și măsoare concentrația de alcool în aerul expirat.

De Ziua Națională a Vinului, în Piața Marii Adunări Naționale s-a desfășurat și un târg al meșteșugurilor moldovenești autentice. Aici au fost expuse și au putut fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, realizate manual de către meşterii populari.

????????????????????????????????????

Tururi vinicole și aventuri pe Drumul Vinului

Ziua Națională a Vinului este sărbătoarea tuturor vinificatorilor, iar vinăriile și-au deschis larg porțile pentru a oferi vizitatorilor amintiri de neuitat.

În prima zi a evenimentului, peste 1400 de vizitatori, inclusiv turiști străini, au procurat de la infopoint-urile turistice bilete pentru tururile vinicole tematice spre originile vinurilor de calitate din țara noastră: galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni.

În cea de-a doua zi, până la ora 13.00, peste 600 de persoane au ales să celebreze Ziua Națională a Vinului la vinăriile din țară, care au oferit programe și activități speciale.

 

Potrivit organizatorilor, cea mai solicitată destinație vinicolă rămâne a fi „Mileștii Mici”, iar turiștii sunt interesați să vadă cea mai mare colecție de vin din lume, care se află aici.

????????????????????????????????????

Tatiana și Maria, participante la tur vinicol: „Vrem să mergem azi la „Purcari”, să vedem combinatul, ce vinuri produc, să aflăm ce piețe de desfacere au. La noi au venit prieteni din Belarus și mergem împreună acolo. Iar sărbătoarea este foarte frumoasă, prețurile sunt bune. Iar prietenii noștri din Belarus încearcă să vină întotdeauna la Ziua Vinului, care în fiecare an are ceva unic în felul său.”

Astăzi sărbătoarea va continua cu un spectacol cultural deosebit. În scenă vor evolua Geta Burlacu și formația „Gândul Mâței”.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine