(foto) Nu există secrete de succes, totul e pregătire! 25 de sfaturi pentru tineri pentru a reuși în afaceri

img_20160929_173615807

Oamenii care își lansează afaceri, cunosc cel mai bine că nu există secrete pentru succes. Totul este doar rezultatul pregătirii, al muncii și al învățăturilor din eșec. Tinerii care își lansează afaceri sunt considerați curajoși de către societate și au parte de o anumită susținere din partea organizațiilor de suport, existente la noi în țară.

Pentru a-i ajuta pe acești tineri să aibă o pregătire mai bună, le oferim câte cinci sfaturi de la câteva organizații de suport în afaceri, pe care le-am întâlnit pe 29 septembrie 2016, la Atelierul Experimental: „Dezvoltarea antreprenoriatului în localitățile Republicii Moldova”, organizat de GEN Moldova și Fundația Friedrich Namumann

img_20160929_155542263

Sfaturi de la Ana Ciofu de la Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional, instituție a cărei misiune este și dezvoltarea antreprenoriatului și susținerea tinerilor în lansarea unei idei de afaceri.

# Dezvoltați afaceri responsabile din punct de vedere social;
# Adoptați o abordare deosebită a soluțiilor oferite de afacerea voastră;
# Implementați idei cu potențial înalt de comercializare și internaționalizare;
# Creați parteneriate și asociații de profil, colegii de breaslă pentru creșterea capacităților de export;
# Investiți în consolidarea echipei și în îmbunătățirea cunoștințelor angajaților.

Sfaturi de la Inga Roșca de la Centrul SYSLAB, un proiect  care prevede crearea centrelor de carieră în mai multe localităţi, instruirea și asistarea absolvenţilor în obţinerea locurilor de muncă și nu numai.

# Tinerii antreprenori trebuie să fie insistenți
# Ei trebuie să fie responsabili
# Să fie inovativi în tehnologie, în realizarea produsului, în comunicarea cu clienții. Acest lucru îi a ajuta să obțină cât mai multe finanțări;
# Tinerii antreprenori trebuie să-și calculeze acțiunile. Experiența le învață de toate, evident, dar trebuie să țină cont de riscurile pe care le face.
# Tinerii antreprenori trebui să comunice mult. Oportunitățile de dezvoltare a afacerilor pot apărea de oriunde. Ei trebuie să comunice cu cât mai mulți oameni și să stabilească legături.

img_20160929_155521512

Sfaturi pentru tinerii antreprenori de la Caterina Rutter de la Tekwill, un hub tehnologic şi antreprenorial, ce oferă acces la oportunități de studiu și cercetare şi exercită un rol important în dezvoltarea antreprenoriatului IT:

# Educația întotdeauna contează. Cursurile de la facultate sunt benefice, dar nu suficiente. Citiți cărți despre antreprenoriat.
# Participă la oportunitățile oferite de  trainninguri, profitați de incubatoarele de afaceri, de idei de accelerare a unei afaceri. Toate aceste sunt disponibile pentru toți, în ultima perioadă.
# Încearcă! Dacă ai eșuat, mai încearcă o dată. Eșecul te schimbă, te face mai bun.
# Comunică! Adesea se întâmplă că startupurile din Moldova se ascund. Tinerii se tem ca ceilalți să nu le fure ideea. Este o greșeală acest lucru. Dacă ideea ta a fost furată, atunci va exista o concurență sănătoasă între tine și celălalt antreprenor. Comunică-ți ideea, fă-te vizibil și fii cel mai bun în implementarea ei:
# Participă la networking și ia experiență de la cei din jur. Mergi la evenimente despre antreprenoriat, la întâlniri, summituri. Mergi și  cunoaște-i pe cei care fac aceleași lucruri. Este întotdeauna benefic pentru un antreprenor să-și cunoască concurenții. În același timp la acest gen de întâlniri, ai putea să-i cunoști pe viitorii tăi parteneri și mentori.

img_20160929_161605596

Sfaturi de la Mihai Fricațel, de la incubatorul de Afaceri de la Rezina, a cărei misiune este de a dezvolta noi întreprinderi pentru a crea stimularea economică în zonele rurale şi pentru a inversa tendinţele migraţiei din Moldova:

# Un tânăr antreprenor trebuie să fie ambițios. Dacă și-a pus o ambiție atunci va avea succes în ceea ce face. Trebuie să dorești foarte ult un lucru, ca să-l vezi realizat. Tânărul care nu dorește să facă ceva își caută justificări și motive, celălalt caută condiții de dezvoltare. În antreprenoriat atunci când îți sunt închise ușile, intră pe fereastră.
# Coordonează-ți managementul timpului. Depune tot efortul pentru a-ți realiza visul în realitate. Pentru a reuși acest lucru trebuie să-ți schimbi ritmul de viață. Rețelele de socializare și întâlnirile la ceai care durează ore în șir trebuie uitate sau lăsate pe locul doi.
# Stabilește-ți prioritățile. Decide-te ce este mai important pentru tine.
#Nu ceda. Obstacole vor fi permanent, chiar și atunci când vei avea succes.
# Crezi în ceea ce faci! Fi-i sigur că produsul tău este cel mai bun. Încrederea ta în efortul tău va fi apreciată și de clienții tăi.

img_20160929_155433077

Sfaturi de la Liliana Babără de la Incubatorul de Afaceri de la Soroca, organizație a cărui scop este să atragerea oamenilor cu idei de afaceri interesante, care să le aducă profit, iar pe termen lung – să creeze cât mai multe locuri de muncă în regiune:

# Tinerii antreprenori trebuie să fie ambițioși;
# Tinerii antreprenori permanent trebuie să învețe și să se informeze. Instituțiile de învățământ ne ajută în acest sens. Misiunea lor nimeni nu a amânat-o. Cultura antreprenorială ar trebui învățată încă din grădiniță. În același timp nu trebuie să ne rezumăm doar la testările pe care le primesc tinerii în aceste instituții. Ei trebuie să fie conștienți că o greșeală în afaceri e mai gravă decât o notă proastă. Atunci când tinerii vor putea să-și măsoare eșecul în bani, vor obține mult mai multe lucruri;
# Profesionalist – doar prestând cel mai bun produs sau serviciu vei fi ales de către clienți. Dacă vrei ca lumea să te aleagă pe tine, fii cel mai bun;
# Trebuie să fii dur. Comunitatea business nu acceptă oamenii care sunt slabi. Tânărul trebuie să fie dur în deciziile sale, să-și asume responsabilitățile și să știe ce vrea să facă și să știe cum să ceară acest lucru.
# Un antreprenor este un om empatic, adică un om care se implică permanent în realitățile societății în care trăiește.

img_20160929_171500709

img_20160929_155444411

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine