(foto) Investigație RISE: Tranzacții de milioane de lei. Consilierii lui Iurie Leancă, plătiţi de George Soros

Valeriu Chiveri, Iurie Leancă şi Martin Sieg,
Foto:rise.md

Iurie Leancă a apelat la banii miliardarului George Soros pentru a-și plăti câțiva consilieri care deja primeau salariu de la stat. Se întâmpla în perioada în care actualul candidat la fotoliul de președinte deținea funcția de prim-ministru. Magnatul american a dat curs solicitării lui Leancă, tranzacția financiară fiind mascată de un institut german împreună cu care oamenii fostului premier au organizat training-uri anticorupție.

Astfel, doar în perioada 2014-2015, în conturile consilierilor lui Iurie Leancă au ajuns, pe lângă salariile de la stat, peste 2 milioane de lei virați de Soros. O sumă suficientă pentru a plăti zece pensii medii timp de 12 ani. Deși faptele lor frizează imoralitatea, Leancă și apropiații săi au găsit rețeta de a evita eventuale conflicte cu legea, scrie rise.md. 

grafic-leanca-soros-web2

La scurt timp de la învestirea în funcția de prim-ministru, Iurie Leancă își numește membrii Cancelariei. În aceeași perioadă, îl roagă pe miliardarul George Soros să-i dea bani „pentru a angaja trei consilieri-cheie”. Motivul – lipsa de experiență în guvernarea țării, inclusiv în gestionarea conflictului transnistrean. Astfel, Soros acceptă cererea de a-i susține financiar, în perioada iulie 2013-iunie 2014, pe trei dintre oamenii indicați de premier.

În timpul unei vizite oficiale în SUA, în septembrie 2013, Iurie Leancă se întâlnește personal cu George Soros. Acesta „a promis susținere din partea Fundației SOROS în reformele din domeniul educației”. În plus, cei doi au convenit ca „pe viitor, să stabilească proiecte concrete”, după cum anunța serviciul de presă al guvernului.

În anul următor, Leancă îi cere lui Soros prelungirea finanțării pentru încă opt luni, până când va fi formată noua guvernare, ca urmare a scrutinului parlamentar care urma să aibă loc în noiembrie 2014. Doar că, pe lângă cei „trei consilieri-cheie”, premierul solicită bani și pentru al patrulea.

Astfel, în iulie 2014, Soros acceptă finanțarea deja a patru consilieri. Pentru fiecare dintre ei a fost prevăzut, în medie, un salariu de 4.200 dolari (circa 60.000 de lei) pe lună.

Pentru a legaliza salariile oferite de fundația lui George Soros oamenilor lui Leancă, în tranzacția financiară este cooptată o organizație nonguvernamentală din Germania. Institut für Europäische Politik (IEP, Institutul de Politici Europene) își are sediul în Berlin, capitala Germaniei. Fondat în 1959, acesta își dedică activitatea „studierii integrării europene”.

Astfel, prin intermediul unui program al OSF care se axează pe promovarea drepturilor omului și combaterea corupției în mai multe țări din fostul bloc sovietic, inclusiv în Republica Moldova, banii ceruți de fostul premier ajung la organizația germană.

Aceasta, la rândul ei, îi contractează pe consilierii lui Leancă. Oficial, aceștia sunt angajați și plătiți în calitate de cercetători-consultanți. „Institutul (IEP – n.r.) propune să elaboreze un studiu de evaluare strategică a conflictului transnistrean. […] Toți cei patru consilieri ai prim-ministrului vor contribui la elaborarea studiului, pe domeniile lor de specializare”, se arată în documentul prin care este justificată angajarea consilierilor premierului.

Citește investigația integral aici și vezi cine sunt consilierii.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine