Saint Laurent, Dior, Lanvin: odată cu schimbarea directorilor de creație în fruntea acestor mari case, Săptămâna Modei de la Paris care a început marți, preluând ștafeta celei de la Milano, promite să fie fascinantă. Timp de nouă zile sunt așteptate 91 de defilări de pret-a-porter primăvară/vară 2017, organizate în patru locații pariziene, potrivit Agerpres.
Cum va reuși Anthony Vaccarello să-i succeadă lui Hedi Slimane în fruntea casei Saint Laurent? Răspunsul vine marți cu prezentarea primei colecții a belgianului pentru casa de modă, care l-a numit în aprilie directorul său de creație. Miza este mare: cu siluetele sale rock și androgine, Slimane a făcut să crească vânzările casei, întinerind clientela.
Anthony Vaccarello s-a făcut cunoscut prin stilul său sexy, cu rochii asimetrice și gustul pentru negru, fie în fruntea propriei firme fie în colecțiile realizate pentru Versus Versace. Bluzonul din blugi prespălat, body-ul ultra decoltat, sau dantela neagră din primele imagini ale campaniei publicitare dezvăluită de firmă lasă să se întrevadă spiritul anilor 80, cu o tușă rock,
Venită din universul haute-couture, franțuzoaica Bouchra Jarrar, 45 de ani, îi succede lui Alber Elbaz, a cărui concediere în octombrie 2015 după 14 ani de colaborare cu Lanvin a suscitat polemică în cea mai veche casă de modă franceză. Brandul care aparține femeii de afaceri taiwanze Shaw-Lan Wang a optat pentru o creatoare adeptă a eleganței moderne și epurată. Creatoarea a colaborat anterior cu Balenciaga și Christian Lacroix. Prezentarea ei este prevăzută miercuri.
Un alt eveniment foarte așteptat al săptămânii este întâlnirea cu Maria Grazia Chiuri care va prezenta vineri prima sa colecție pentru Dior. Venită de la Valentino, este prima femeie director de creație la casa fondată de Christian Dior. În vârstă de 52, ea îi succede belgianului Raf Simons, care a adus la Dior o estetică sobră și contemporană în contrast cu teatralitatea predecesorului său John Galliano. Designerul flamand a decis să revină la universul pret-a-porter preferat de marele public.
Alături de Pierpaolo Piccioli, care a rămas singur la conducerea artistică a casei Valentino, Maria Grazia Chiuri a fost timp de opt ani la originea reînnoirii mărcii italiene, creând modele de un romantism rafinat.
Săptămâna Modei de la Paris va fi marcată și de primii pași la firma Leonard a creatoarei franceze Christine Phung, 37 de ani, fondatoare a mărcii cu același nume și laureată, în 2013, cu premiul “primele colecții” la Andam. Casa Leonard, fondată în 1958 de Daniel Tribouillard, se caracterizează prin rochiile sale cu imprimeuri florale. Casa a avut la conducerea sa artistică numeroși designeri în ultimii ani.
Pentru a-i ajuta pe tinerii creatori, Federația Franceză de Croitorie, organizatoare a Săptămânii Modei de la Paris, a inaugurat în 2012 un showroom unde își prezintă noile colecții o selecție de noi firme. Printre acestea se remarcă și Carolina Ritzler, care a făcut din salopetă ținuta sa manifest și care se numără printre cei 9 finaliști ai concursului, “Les Etoiles Mercedes-Benz”. Juriul condus de creatorul Alexis Mabille va înmâna premiile la 4 octombrie.
“Are mai multe (perechi) de Louboutin decât neuroni”. “Sunt jeanșii prea mulați, sau te-ai îngrășat?”, “Atenție, podea alunecoasă din cauza șampaniei…” sunt câteva din perlele preluate din lumea modei de cronicarul Loic Prigent, cu care își alimentează regulat contul de Twitter. El și-a lansat recent cartea, “J’adore La Mode Mais C’est Tout Ce Que Je Deteste”, (editura Grasset).