(foto) Cuvintele uitate ale Moldovei, ediția XXIX: alai, rărunchi, colb, clop, hodini

2
Foto:Photo Credit: cotidianul.ro

Limba este un organism viu, iar un cuvânt rămâne viu atâta timp cât este rostit. Dăruiți viață cuvintelor de mai sus, nu le lăsați uitate. Ele trebuie rostite pentru a defini sensul lucrurilor pe care le poartă.

# Rărunchi  – Cuvântul provine din limba latină de la renunculus, rinichi. Organ-pereche al aparatului urinar, situat (simetric) în regiunea lombară; rinichi. Parte interioară a corpului omenesc considerată ca centru al vitalității sau sensibilității.

Photo Credit: familia.md
Photo Credit: familia.md

# Alai – Cuvântul provine din limba turcă de la  alay. Mulțime de oameni care însoțește o ceremonie, o persoană de seamă etc.; paradă, pompă. Suită care întovărășea sau întâmpina un domnitor. Mulțime de oameni care se ia după cineva.  Cortegiu, suită, (înv.) ecpaiá, parádă, saltanát, tacî́m.

Photo Credit: cotidianul.ro
Photo Credit: cotidianul.ro

# Hodini – Cuvântul provine de la verbul a se odihni, care are rădăcinadin limba bulgară de la otdihna.  A întrerupe temporar o activitate pentru a-și recâștiga energia, pentru a se reface; a se afla, a fi în repaus. A se reface prin somn; a dormi. A se potoli, a se calma, a se liniști.

Photo Credit: carabinier.gov.md
Photo Credit: carabinier.gov.md

#  Clop – Cuvântul provine din limba maghiară de la kalap. Pălărie; spec. (sens curent) pălărie țărănească din fetru de culoare neagră, cu calota semisferică și borurile înguste.

Photo Credit: 13angi.blogspot.com
Photo Credit: 13angi.blogspot.com

# Colb – Cuvântul este un regionalism, praf, originea este necunoscută. Praf, pulbere. Fumăraie. Origine obscură. Pulbere fină de făină care se formează în timpul măcinatului și care se depune pe pereți și pe toate obiectele din moară; pospai.

Photo Credit: ubiresilumina.com
Photo Credit: ubiresilumina.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine