Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a efectuat o vizită de lucru în aceste zile la New York unde a participat la sesiunea a 71-a a Adunării Generale ONU. Filip a avut mai multe întrevederi oficiale în cadrul cărora a discutat despre situația politică și economică din țară, prioritățile naționale ale statului, dar și despre progresul european înregistrat de țara noastră.
În cadrul întâlnirii cu premierul României, Dacian Cioloș, prim-ministrul Pavel Filip a exprimat aprecierea autorităților de la Chișinău pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova de către Guvernul României și implementarea reformelor necesare modernizării ţării.
De asemenea, cei doi demnitari s-au referit la procesul de implementare a diverselor programe de asistență tehnică și financiară pentru Republica Moldova, în conformitate cu acordurile interguvernamentale între cele două țări.
Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, l-a felicitat pe Pavel Filip pentru progresele guvernării. În același timp, oficialul american a îndemnat Executivul să nu rateze șansa oferită de FMI și Comisia Europeană și să realizeze toate condițiile negociate. Pavel Filip a dat asigurări că toate condițiile FMI vor fi îndeplinite în termenele stabilite.
Colaborarea dintre Moldova și Luxemburg a fost discutată la întrevederea premierului Pavel Filip cu omologul său luxemburghez, Xavier Bettel. În urma discuțiilor pe care le-au avut, prim-ministrul Pavel Filip l-a invitat pe Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, să realizeze o vizită oficială în Republica Moldova.
Cu acest prilej, Premierul Filip i-a oferit în dar varianta electronica, imprimata pe stick, a arborelui genealogic al oficialului luxemburghez, care are rădăcini în Moldova și printre strămoșii căruia se numără și domnitorul Bogdan Întâi, întemeietorul Moldovei.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a încurajat autoritățile de la Chișinău să avanseze în implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a întoarce încrederea partenerilor străini, dar și a cetățenilor în instituțiile statului. Donald Tusk a dat asigurări că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și în realizarea aspirațiilor sale europene.
Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Sub-secretarul pentru diplomaţie publică şi afaceri publice al Departamentului de Stat, Richard Stengel. Oficialul american a salutat progresele înregistrate de actualul Guvern în implementarea angajamentelor asumate şi a reiterat susţinerea plenară a Statelor Unite ale Americii pentru realizarea programului de reforme, inclusiv în domeniul mass-media.
Vicepreşedinta Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, a discutat cu premierul Pavel Filip despre importanța semnării de către Republica Moldova a Acordului cu FMI. Federica Mogherini a menționat că îndeplinirea precondițiilor înaintate de FMI este importantă și pentru Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva reluării finanțării europene.
În altă ordine de idei, oficialul european a îndemnat autoritățile Republicii Moldova să continue agenda de reforme, în special în domeniul justiției și cel bancar, și să asigure o desfășurare corectă și transparentă a alegerilor prezidențiale.
Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a reconfirmat susţinerea Republicii Bulgaria pentru parcursul european al Republicii Moldova şi implementarea reformelor în ţara noastră. Rosen Plevneliev a spus că Moldova și Bulgaria sunt țări partenere și prietene și a exprimat disponibilitatea părții bulgare de a investi în diverse domenii în Moldova, precum sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor, construcțiilor, energetic.
Președintele bulgar a specificat că țara sa a creat un ecosistem inovațional în domeniul TIC în regiune, a investit masiv în sectorul TIC din Ucraina și este gata să se extindă și în Moldova.
Premierul Pavel Filip și președintele Letoniei, Raimonds Vējonis, au pledat pentru intensificarea ritmului schimburilor comercial-economice, accentuînd necesitatea activizării lucrului Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare comercial-economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, dar şi pentru semnarea unui acord bilateral privind securitatea socială. În același timp, Președintele Republicii Letonia a acceptat invitația de a efectua anul viitor o vizită oficială în Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor oficiale, preşedintele Estoniei Toomas Hendrik și premierul Pavel Filip au remarcat buna cooperare la nivel de regiuni, municipalităţi şi oraşe, fiind deja stabilite 11 acorduri de cooperare între autorităţile publice locale din Republica Moldova şi Estonia. Astfel, în anul 2015 Guvernul eston a acordat Moldovei asistenţă în valoare de 950 mii de euro pentru 25 de proiecte, aceeaşi sumă fiind alocată şi în anul curent.