Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” își va deschide ușile la finele anului curent, iar în perioda următoare va deveni deplin funcțional grație suportului de 4 milioane de dolari americani din partea Guvernelor SUA și Suediei. Consolidarea eforturilor de susținere a Centrului a fost marcată prin semnarea unui Acord între Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasada Suediei în Moldova.
Astfel, grație Acordului semnat luni, 19 septambrie, Guvernul Suediei va contribui cu 2 milioane de dolari (17 milioane coroane suedeze) pentru dezvoltarea primului Centru de Excelență în domeniul TIC din Republica Moldova – Tekwill. Resursele financiare vin să suplimenteze suportul în valoare de 2 milioane de dolari alocat de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
Conform documentului semnat, Guvernul Suediei va furniza resursele financiare pe parcursul perioadei 2016-2018. Astfel, contribuția comună a celor doi donatori se va ridica la 4 milioane USD, iar Centrul de Excelență va deveni deplin operațional și viabil deja la finele anului curent. Aportul partenerilor privați va include noi resurse educaționale, tehnologii, traineri, proiecte practice, programe de mentorat etc.
La eveniment au participat Vasile Botnari, Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Thomas O. Melia, Asistentul Administratorului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), responsabil pentru Europa și Eurasia, Karen Hilliard, Reprezentanta USAID în Moldova, Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC.
Ministrul TIC, Vasile Botnari, prezent la evenimentul de semnare, a menționat că proiectul Tekwill are capacitatea reală de a contribui la pregătirea inginerilor TIC solicitați de piața muncii și de a revoluționa perspectivele industriei TIC din Moldova.
„Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este un partener-cheie pentru Tekwill și va acționa în continuare ca suport pentru conceptele inovatoare în educație și dezvoltare a competențelor în domeniul IT. Astfel, vom orienta tinerii să-și lanseze afacerile acasă, în Moldova, să deschidă noi locuri de muncă bine plătite, contribuind la creșterea industriei TIC, relansarea economiei și prosperarea țării”, a spus Vasile Botnari.
„Sunt sigur că în Moldova vor apărea noi tipuri de afaceri. Centrul Tekwill va oferi prin activitățile sale antreprenoriale noi aptitudini celor care vor dori să îmbrățișeze activități din domeniul IT. Astfel, vom crea noi conexiuni dintre sectorul TIC din Moldova și industriile conexe de pe mapamond. Guvernul SUA va continua să asiste Republica Moldova ca țara să devină avansată și propseră”, a completat Thomas O. Melia, Asistentul Administratorului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), responsabil pentru Europa și Eurasia.
Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Signe Burgstaller, a spus la rândul său că, prin acest proiect, Guvernul Suediei dorește să contribuie la integrarea economică a Moldovei în UE și dezvoltarea economiei de piață prin creșterea competitivității în domeniul IT, și astfel să ajute Republica Moldova să-și dezvolte ramura TIC și economia în general: „Asistența suedeză oferită Centrului de Excelență în domeniul TIC are ca scop creșterea potențialului de piață a Republicii Moldova ca să facă față cerințelor DCFTA, iar astfel să deschidem piața UE pe segmentul TIC și viceversa. Suedia a înregistrat anumite realizări în acest domeniu și dorim să împărtășim experiența noastră cu Republica Moldova. Suedia pune un accent important asupra dezvoltării economice inclusive și promovării egalității de gen. Prim intermediul acestui program Suedia va oferi asistență Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC în promovarea participării femeilor în TIC. Moldova deține un potențial enorm: femei motivate cu studii, care ar putea aduce o contribuție seminificativă pentru dezvoltarea țării.”
Centrul de Excelență în domeniul TIC ”Tekwill” va constitui o platformă educațională și un hub tehnologic şi antreprenorial, având drept scop transformarea esențială a potențialul industriei IT din Moldova. Edificarea Centrului a fost inițiată în anul 2015 cu suportul Guvernului SUA oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.
Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), ca parte a angajamentului Guvernului faţă de acest proiect, ceea ce conform spuselor rectorului UTM Viorel Bostan, va însemna un ansamblu enorm de beneficii directe pentru studenți, care aflându-se în nemijlocita apropiere de Centru vor avea posibilitatea să se angajeze în diverse activități și proiecte, fapt care le va permite aplicarea cunoștințelor în practică sau chiar le va oferi un loc de muncă grație cooperării cu companiile din domeniul TIC.
„Centrul va fi orientat în primul rând spre studenți, unul dintre scopurile sale fiind oferirea unui mediu favorabil pentru dezvoltatea educației în domeniul TIC, acest lucru înfăptuindu-se prin intemediul laboratoarelor moderne, a echipamentului de ultimă generație, a sincronizării programelor, etc., toate acestea devenind accesibile datorită Centrului de Excelență”, a specificat Veaceslav Cunev, Președintele Asociaței Naționale a Companiilor din Domeniul TIC.
„Planul minim este de a completa piața muncii cu minim 1000 de specialiști în domeniul IT care se vor putea angaja imediat în câmpul muncii, dezvoltând antreprenoriatul acasă în rând cu oportunitățile oferite de încadrare în câmpul muncii, lucru care este posbil grație cooperării strânse cu companiile din domeniu și perceperea reciprocă, a programelor de încadrare care vizează unele aspecte ale activității încă necunoscute pentru studenți, etc.”, a menționat Ana Chirița, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC.
Deschiderea centrului se preconizează pentru sfârșitul anului curent. Edificarea centrului este realizată printr-un parteneriat public-privat între sectorul TIC, Guvernul Republicii Moldova, donatori, companiile multinaţionale, Universitatea Tehnică a Moldovei.