Măturile, mierea, prunele, dar și filtrele de apă sau rochiile Made in Moldova vor încerca să cucerească piețele din Est și Vest

13626506_1064460550309277_3082667681730136939_n

Mături, miere, fasole, prune, dar și filtre de apă sau produse fashion diversifică oferta la export a Republica Moldova, cu sprijinul PAC Granturi. Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat spre finanțare alte șase dosare.

Printre companiile care vor beneficia de granturi din partea Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II) se regăsește „Regina Naturii”. Întreprinderea din raionul Ialoveni intenționează să-i cucerească pe consumatorii din România și Polonia. Managerii companiei au negociat deja câteva contracte de livrare a mierii cu mai multe companii avia, supermarket-uri și rețele hoteliere, dar pentru a face față concurenței, compania intenționează să implementeze sistemul de management al calității ISO:9001/2008 și să-și certifice producția în sistem HACCP. Aceste servicii, precum și elaborarea unui site, materialelor promoționale și a unei strategii de marketing, vor fi finanțate de PAC II. De asemenea managerii întreprinderii intenționează să obțină și certificatul de produs BIO, care va aduce plusvaloare produsului și va asigura inofensivitatea acestuia.

După ce a câștigat piața Rusiei, „Imobex-Grup”, specializată în producerea și exportul măturilor din sorg, intenționează să-și extindă vânzările pe întreaga piață din CSI. Pentru a-și atinge obiectivele, managerii companiei planifică să dezvolte o strategie de marketing, de promovare și să implementeze sistemul CRM.

Printre noii beneficiari ai proiectului se numără și „Lumea Filtrelor”, companie specializată în producerea și asamblarea dispozitivelor neelectrice pentru filtrarea apei. Întreprinderea exportă filtre de masă în Franța și Canada, dar și-a pus drept scop să-și extindă vânzările în Uniunea Europeană după ce, cu susținerea PAC Granturi, va certifica produsele la o companie internațională, va deschide un magazin online și va iniția o campanie de promovare a produselor.

Și „Fruitmol Group”, întreprindere specializată în procesarea prunelor uscate vrea să cucerească noi piețe de desfacere. Pentru a-și crește competitivitatea la export compania va implementa standardele internaționale de calitate ISO 9001:2008 integrat cu ISO 22000:2005. Întreprinderea va contracta, de asemenea, experți în marketing şi studii de piață, în comerţ international, în promovare și un tehnolog.

„Mocan-Com” însă vrea să pună pe masa consumatorilor din Uniunea Europeană fasole. Compania, specializată în colectarea și comercializarea legumelor și fructelor, a exportat fasole în Serbia și planifică să-și diversifice exporturile în România și Franța. Cu susținerea PAC Granturi, întreprinderea va implementa standardele internaționale de calitate ISO 22000, va elabora un nou ambalaj, va efectua studii de piață, va lansa un site și va deschide un magazin online pentru toata gama de produse.

Ținute de seară exclusiviste și rochii de mireasă de la „ProInolia” cunoscută prin brandul autohton ”DiVero” vor ajunge în saloanele și magazinele din România. Pentru a face față concurenței pe piața europeană, cu suportul PAC Granturi, managerii companiei vor apela la experți care vor elabora un brand book, ambalaj, site, look book-uri pentru fiecare colecție un studiu de piață, alte materiale promoționale.

Directorul executiv UIPAC, Aureliu Casian, a apreciat că noii beneficiari contribuie la diversificarea exporturilor țării și oferă produse cu valoare adăugată destul de înaltă. De asemenea, a subliniat Aureliu Casian, este evident că agenții economici conștientizează tot mai mult necesitatea planificării riguroase a afacerii și certificării proceselor de producere, precum și a unui marketing bine țintit, fapt care crește competitivitatea lor pe piețele de export, dar și pe piața internă.

Până în prezent au fost aprobate spre finanțare 35 de dosare, alte 7 sunt în proces de examinare.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivității are un buget de USD 3 mil. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine