(doc) Platforma DA: „Structurile de stat au obligat cetățenii să semneze pentru candidatul PD la alegeri”

1
Foto:jurnal.md

Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a adresat, astăzi 5 septembrie, o sesizare către OSCE, CEC, Promo-lex, organizaţiile internaţionale şi ambasadele străine acreditate la Chişinău, FMI, Parlament, Guvern, Procuratură, CNI, dar şi presa independentă, prin care comunică despre anumite semnale parvenite de la cetăţeni din diferite raioane ale ţării, în care sunt deconspirate practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale.

„Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc. Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în documentul citat.

Platforma DA îşi exprimă bănuiala că PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale. Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale față de ceilalți actori electorali.

„Super-operativitatea” de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin utilizarea resurselor administrative, colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor. Prin asemenea acțiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor, notează autorii sesizării.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, se spune în sesizare.
Exprimându-şi îndoiala în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, Platforma DA solicită acces imediat şi necondiţionat pentru reprezentanţii săi, dar şi ai altor părți interesate, inclusiv OSCE la setul de documente, prezentat de PDM.

În context, PPDA face apel către alte partide şi pretendenţi, către observatorii naţionali şi cei internaţionali să delege astăzi, 5 septembrie, câte un reprezentant la CEC.

De asemenea, PPDA cere CEC-ului să elaboreze un regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid. Nu în ultimul rând, Platforma DA solicită un audit extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei.

Mai jos vedeți integral textul sesizării:

Comunicat Sesizare PPDA, 5 Sept (1) by Elena Guțu on Scribd

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine