(vox) Ce înseamnă a trăi liber pentru tinerii din Moldova

tineri1collage

Echipa #diez a încercat să caută răspunsul la o întrebare: „Ce înseamnă a trăi liber pentru tinerii din Moldova”. Așa că am găsit 5 tineri activi care au încercat să ne răspundă. Vedeți mai joc ce cred ei.

Doru Curoșu
Doru Curoșu

Doru Curoșu, Trainer & Speaker Inspirațional:

Ce înseamnă pentru mine să fiu liber? Înseamnă să pot circula prin oraș și prin țară fără frica să fiu oprit fără motiv, sau să stau în ambuteiaje create de dragul politicienilor noștri și invitați străini. Libertatea mea se rezumă la accesul la tot ce se întâmplă în țară, informații, alegeri și oportunitățile create de stat. Dacă o fi un concurs, să pot participa liber, dacă sunt concerte, festivaluri, evenimente culturale, să pot fi parte a acestora în egală măsură cu toți cei prezenți.

 

 

 

Artur Gurău
Artur Gurău

Artur Gurău, fondatorul „Granat” Digital Agency, agenție de comunicare digital full- service

Sunt liber, dar și foarte motivat când ascult poezia mea preferată. Invictus de William Ernest Henley

Liliana Andrusiv
Liliana Andrusiv

Liliana Andrusiv, social media manager la GoSocial Digital Agency, co-founder @Moldova mea

E foarte greu să vorbești despre libertate când, practic, toate acțiunile tale se rezumă la factorul politic. A fi liber pentru mine e atunci când poți spune NU, atunci când toată lumea strigă DA. Când nu ești criticat pentru că nu gândești ca toți. Înseamnă a putea fi tu însuți oriunde și oricând, înseamnă a putea fi tu însuți indiferent de ceea ce este în jurul tău, de factorii din afară. Fericitul Ioan Paul al II-lea definește cel mai bine, în opinia mea, conceptul de libertate: “A fi liber nu înseamnă să poţi face ce vrei, ci să ai dreptul să faci ceea ce trebuie”.

 

 

Vlaicu Motrescu
Vlaicu Motrescu

Vlaicu Motrescu, elev în ultimul an de liceu, absolvent al programului FLEX 2015-2016, cu experiență extensivă în jurnalism şi voluntariat

Libertatea adevărată este o realitate doar cînd toți sunt liberi și egali. În lipsa egalității de drepturi nu poți fi liber deoarece ești nevoit să te conformezi unor standarde și reguli incorecte. Libertatea nu este ceva ce trebuie ținut ascuns (ca inelul din Lord of the Rings) – este o valoare ce trebuie răspîndită și oferită tuturor. Ori sîntem toți liberi, ori nimeni nu e.

 

 

 

Inga Dărănuță
Inga Dărănuță

Inga Dărănuță, coordonatoare FLEX Alumni 2015-2016, profesionistă în logistică şi project managment

Noțiunea de libertate poate fi interpretată în multe feluri, începând cu partea legală și până la modul în care cineva se simte în societate sau în propria piele. În realitate libertatea în sens direct înseamna să faci orice îți dorești. A fi liber pentru mine ar însemna să putem lua decizii corecte care să aducă rezultate bune. Fiind într-adevăr liber te simți bine şi fericit . Partea importantă e în puterea de a lua o decizie.

Totul depinde de posibilitatea de a decide independent, fără a fi influențat sau impus la ceva ce nu te definește. Când aleg, aleg să fiu liberă. Această putere o am datorită atitudinii care o am. O dată fiind conștient de ce se întâmplă și fiind capabili de a analiza obiectiv, putem să ne creăm libertatea . Libertatea mea constă în abilitatea mea de a strânge roada muncii mele și lipsa fricii de a irosi resurse. Deci libertatea nu este să faci orice îți dorești oricând ai dori, ci e abilitatea de a face lucruri potrivite la timpul potrivit.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine