Obiectivul propus de către Vasile Botnari, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, a fost enunțat și explicat în interviul realizat de Agenţia de presă IPN: Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a fixat scopul, ca Moldova să se regăsească printre primele 50 de ţări care sunt importante din punct de vedere al domeniului IT şi comunicaţii la nivel global.
Evoluția sectorului TIC în Moldova
„Ramura IT şi a comunicaţiilor este una relativ tânără, principalele schimbări producându-se începând cu anii 2000. Cota domeniului TIC în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării constituie circa 8%, cu o valoare de piaţă de peste 8,6 miliarde lei.
În prezent este deja asigurată acoperirea a peste 35% din teritoriul ţării şi 65% din populaţie cu reţelele şi servicii de generaţie nouă 4G. Aceasta înseamnă viteză de acces şi transfer de date la viteză înaltă care, în funcţie de regiune, poate ajunge până la 300 Mbps. Pentru comparaţie, vă pot spune că, la nivel mondial, în foarte multe state viteza internetului de mare viteză constituie doar 2 Mbps.
Este în plin proces extinderea reţelelor de fibră optică pe întreg teritoriul ţării, astfel, ca până în 2020 cel puţin 60% din gospodării ar trebui să aibă acces la internet rapid cu o conexiune de minim 30 Mbps” spune Ministrul TIC
Prognoze
Ministrul spune că adoptarea de către Parlament a Legii privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice va veni să asigure accesul partajat la infrastructura de comunicaţii existentă pentru toţi operatorii de telecomunicaţii, la tarife rezonabile, garantate de lege.
Impactul estimat de la asigurarea competiţiei în teritoriu este similar celui realizat acum 5-6 ani, când a fost realizată liberalizarea pieţei de comunicaţii electronice la nivel naţional. În urma acestor măsuri, saltul tehnologic în dezvoltarea accesului la internet a plasat Moldova printre liderii mondiali la viteza medie de acces.
Start-up-uri în IT
„Suntem puternic motivaţi să contribuim şi la înlăturarea barierelor administrative care stau în calea antreprenoriatului din domeniul IT, să asigurăm un mediu competitiv de dezvoltare. Elementul central cu care vrem să stimulăm în primă instanţă acest domeniu este crearea parcurilor IT, dar şi dezvoltarea start-up-urilor. În acest sens, ne-am ocupat de crearea cadrului legislativ şi a condiţiilor care să stimuleze aceste iniţiative” adaugă Vasile Botnari despre start-up-uri.
Moldova în IT la nivel global
„Ratele de creştere, dar şi de absorbţie a noilor servicii, interesul pe care-l manifestă faţă de acest domeniu noua generaţie, ne oferă siguranţa că Moldova are oportunităţi mari de dezvoltare în această direcţie, nu doar în calitate de consumator, dar şi de generator de produse TIC. În acelaşi timp, trebuie să avem în vedere faptul că nu suntem singurii care ne dorim să dezvoltăm sectorul TIC. Trebuie spus că, datorită valorii adăugate pe care o comportă, dezvoltarea acestui sector este o preocupare constantă în toate statele orientate spre dezvoltare.
Întrebarea şi marea provocare pentru Moldova este, dacă poate să concureze cu succes pe piaţa internaţionala de comunicaţii şi produse IT, respectiv dacă poate să-şi găsească propria nişă pe piaţa globală şi să facă uz de cea mai bună resursă a sa – oamenii instruiţi şi creativi. O atenţie specială necesită stimularea creşterii cotei industriei IT, cantităţii şi calităţii de specialişti pregătiţi în domeniu, promovării produselor şi serviciilor IT – atât pentru piaţa internă, dar mai cu seamă orientată spre export” explică ministrul Tehnologiilor Informaționale.
Cum IT-ul influențează viața moldovenilor
„Industria IT schimbă lumea şi viceversa. 90% din datele existente azi pe internet nu existau cu 2 ani în urmă, iar în 60 de zile pe internet este încărcat mai mult material video, decât au produs în 60 de ani toţi teleradiodifuzorii. Echipamentele mobile sunt deja disponibile pentru 56% din populaţia globului, iar 47% au acces la internet mobil de mare viteză. Cererea pentru diverse servicii creşte exponenţial.
De aceea, transferul tehnologic şi de know-how, crearea mediului favorabil dezvoltării start-up-urilor, susţinerea inovaţiilor, creativităţii şi co-creativităţii, dezvoltarea de produse şi servicii proprii, conectarea la tehnologii ultramoderne ce abia se prefigurează la orizont – toate împreună trebuie să fie principalele noastre obiective asumate pentru următorii ani” conchide Vasile Botnari.