Un grup de tineri au pornit o campanie împotriva mitei. Susține-i schimbându-ți fotografia de profil

mita

NU DAU\NU IAU #mită – este o mișcare apolitică pornită de reprezentanți ai societății civile care doresc o Moldovă fără mită. Tinerii invită pe oricine să li se alăture, iar pentru asta au lansat și o platformă online ce conține informații despre moduri de susținere a campaniei, legislație și oamenii care deja susțin inițiativa.

„Dacă vrei o Modovă prosperă şi eşti împotriva mitei – susține-ne”, este mesajul tinerilor lansat către toți cei care îș doresc să pornească o luptă personală cu corupția.

Campania este lansata în mediul online. Astfel, accesând acest link, poți alege să-ți schimbi fotografia de profil pe Facebook, așa încât să răspândești inițiativa către toți prietenii virtuali.

14055144_1216008238442238_3963259632277153524_n

Motivația tinerilor de a începe această campanie stă în faptul că fenomenul corupției în Republica Moldova este caracteristic tuturor domeniilor sociale și unităților administrativ-teritoriale. Corupția este prezentă la toate nivelele: de la local la central, în mediul privat și cel de stat, în politică și societate civilă, începând cu corupţia mică, frecventă în sistemele de învăţământ, sănătate şi finisând cu corupţia politică ce favorizează, protejează unele grupuri de interese.

Extinderea fenomenului corupţiei în societate duce inevitabil la încălcarea drepturilor omului, în primul rând ale populației cu venituri medii și scăzute, prin restricţionarea accesului la serviciile publice şi prin împiedicarea acestora să-şi apere drepturile. Corupția adâncește inegalitățile sociale, crește rata sărăciei, împiedică implicarea femeilor și tineretului în domeniul decizional, politic și antreprenorial. Totodată, corupția scade încrederea populației în dezvoltare și bunăstare, fiind factorul major al migrației și nedorinței de a se reîntoarce în țară.

Conform rezultatelor „Barometrului de Opinie Publică” (aprilie 2015), realizat de către Institutul de Politici Publice, se demonstrează că lupta împotriva corupţiei este considerată de către respondenţi ca fiind principala acţiune ce necesită a fi efectuată pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică din ţară.

Urmăriți campania pe pagina de Facebook și platforma oficială – FărăMită.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine