Un hoț de buzunare a fost reținut de către ofițerii de investigații ai IP Centru al Direcției de Poliție a mun. Chişinău, în cadrul unor acțiuni profilactice desfășurate pe teritoriul deservit. Acesta s-a dovedit a fi în vârstă de 34 ani, anterior judecat pentru diverse infracțiuni, fiind încătușat şi escortat la inspectorat pentru audieri.
Asupra lui polițiștii au depistat şi ridicat mai multe portmonee a căror proveniență individul nu a putut explica. În acest context, polițiștii examinează versiunile privind implicarea lui într-un şir de furturi de acest gen.
Astfel, sunt întreprinse acțiuni de investigații, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care au fost furate aceste portmonee. A fost dispusă inițierea unei cauze penale pentru săvârşirea mai multor infracțiuni de furt, în cadrul căreia urmează a fi identificate persoanele ce au avut de pătimit.
Conform legislaţiei penale în vigoare, bănuitul riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de până la 6 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 120 la 240 de ore sau închisoare de până la 2 ani.
În această ordine de idei, Poliția Capitalei recomandă cetăţenilor:
# Cînd aşteptaţi mijlocul de transport public la staţie, acordaţi maximă atenţie persoanelor ce au un comportament suspect, lîngă DVS.
# Pregătiţi din timp banii pentru achitarea călătoriei , înainte de a urca în transport.
# Evitaţi să citiţi în timpul călătoriei, deoarece puteţi deveni ţinta hoţului de buzunare.
# Evitaţi să păstraţi banii în buzunarele din spate.
# Nu uitaţi, majoritatea hoţilor de buzunare sunt permanent îmbrăcaţi elegant, şi pot avea o vârstă diferită.
# Dacă plecaţi de acasă până la vecin sau lipsiţi pentru puţin timp – nu lăsaţi uşa neîncuiată;
# Asiguraţi-vă ca uşa principală de acces în locuinţă să fie încuiată peste noapte;
# Educaţi-vă copiii să reacţioneze prompt în situaţii când cineva necunoscut încearcă să-i convingă despre faptul că sunt prieteni sau colegi de serviciu cu dumneavoastră si au venit după cheile locuinţei sau după bunurile din casă;
# Pentru proprietarii apartamentelor situate la parter se recomandă a nu lăsa pe timpul nopţii geamul de la baie deschis. Montaţi grilaj sau sistem de alarmă la ferestrele care sunt expuse pericolului de escaladare;
# În cazul când plecaţi în concediu sau weekend, apelaţi la o cunoştinţă sau vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa. Lăsaţi acestuia un număr de telefon la care puteţi fi de găsit.