Fructe, legume, apă și mai multă activitate fizică. Elevii din școli și grădinițe vor avea noi meniuri

1
Foto:publika.md

Din 1 septembrie toate şcolile şi grădiniţele din țară vor aplica un meniu nou recomandat de Ministerul Sănătății. Documentul indică produsele alimentare recomandate sau cele interzise în instituţiile de învăţământ general, necesităţile nutriţionale ale copiilor în dependenţă de vârstă şi un set flexibil de reţete, care să fie pregătite în şcoli şi grădiniţe.

Scopul implementării acestor recomandări este de a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor şi adolescenţilor prin asigurarea alimentaţiei echilibrate şi raţionale în şcoli şi grădiniţe.

Noile meniuri au fost elaborate, în premieră, pentru sezonul rece şi cald al anului. Acestea presupun o alimentaţie mai bogată în fructe şi legume, promovează consumul apa potabilă filtrată sau îmbuteliată şi prevede crearea posibilităţilor de practicare a activităţii fizice în şcoli. În meniuri au fost incluse două zile obligatorii de peşte, produse din făină integrală şi alimente dietetice pentru copiii cu afecţiuni digestive. Totodată, specialiştii au exclus din alimentaţie produsele din carne cu adaos de aditivi alimentari (mezeluri şi salamuri), produsele culinare prăjite în grăsimi şi au redus cantitatea de pâine și paste făinoase.

Actul normativ mai prevede și normele sanitare privind întreţinerea blocului alimentar sau modul de prelucrare a unor alimente precum: ouăle, carnea, peştele, lactatele, legumele, fructelor, ş.a.

Recomandările urmează să fie aplicate de către responsabilii de finanţarea, procurarea şi furnizarea produselor alimentare către instituţiile de învăţămînt general. Totodată, de acest document trebuie să ţină cont şi autorităţile locale, personalul medical din şcoli, specialiştii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, cadrele didactice, precum şi de personalul care lucrează în blocurile alimentare din instituţiile pentru copii şi tineri. Recomandările îi vor ajuta şi pe părinţi să înţeleagă şi să contribuie la crearea unor regimuri alimentare mai bune pentru copiii lor şi la asigurarea faptului că aceştia fac activităţi fizice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine