(video) Cu multă muncă, pasiune pentru tehnologie și drag față de oameni, poți avea o carieră de succes în IT

5ac587e4-a420-44c8-8ccd-6139b3456e44

În cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT vă invităm să cunoașteți profesioniști care ne inspiră, oameni talentați, creativi, determinați să descopere, să inoveze, să vină cu soluții neașteptate. Aflăm de la ei cum se lucrează în domeniu, ce îi motivează, care sunt oportunitățile, acțiunile de întreprins și pașii de urmat pentru tinerii care își doresc să îmbrățișeze cel mai dinamic sector, cel al Tehnologiei Informației.

Astăzi îl cunoaștem pe Andrei Raifura, Manager iOS Department în cadrul unei companii IT din Moldova, un entuziast și un profesionist pasionat de munca pe care o face. Andrei  ne-a împărtășit cât de importante sunt într-o carieră IT dedicarea și curiozitatea, cât de multă muncă se află în spatele performanțelor și de ce ”tehnologiile informaționale sunt despre și pentru oameni”.

Cum a apărut pasiunea pentru IT…

„Când eram în clasa a VII-a, mama mi-a cumpărat o carte de programare, cu doi ani înainte decât ar fi trebuit s-o cumpere. Și iarna, când nu mai aveam ce face, deja parcursesem toate jocurile pe care le aveam pe calculator, am început a răsfoi cartea. Așa a apărut pasiunea pentru programare. La început a fost un accident și mai apoi a devenit o pasiune foarte mare.”

Primii pași în carieră și entuziasmul posibilităților

„Am început cariera IT când eram în anul III de facultate. Colegul meu de cameră avea un prieten care deja activa în domeniu. Și într-o sâmbătă a venit la noi, iar eu l-am întrebat: „Ce faci? De unde vii?”. Și el a spus că vine de la lucru. L-am întrebat ce face acolo. Mi-a spus că scrie aplicații pentru iOS. Nu știam ce e asta iOS, nu văzusem niciodată un device iOS. Mi-a arătat un iPod atunci. Mi s-a părut foarte interesant. L-am întrebat dacă sunt poziții vacante la compania la care activa. Peste două zile am plecat cu el și, surprinzător, am fost angajat.

Totul a început de la proiecte simple gen alarmă. După aia a evoluat în proiecte din ce în ce mai complexe. La un moment dat trebuia să dezvolt o aplicație care era o copie a altei aplicații de pe App Store, doar că eu am înțeles că pot să fac mai mult de atât și să vin cu ideile mele și cu o contribuție proprie la aceasta. Eram foarte entuziasmat de faptul că ceea ce pot eu crea o să influențeze pe foarte multă lume.”

Ascensiunea în carieră și noile provocări

„Mai apoi am fost angajat ca Junior iOS Developer la compania YOPESO și la început responsabilitățile erau să scriu cod, să dezvolt aplicații și  mențin comunicarea cu clientul. Când compania a început să crească, am fost pus în situația în care trebuia să fac recrutare, să angajez oameni noi și să duc interviurile. Nu eram deloc pregătit pentru aceasta. Doar că asta m-a ajutat să cresc și mai mult.

Compania a crescut din ce în ce mai mare, au venit din ce în ce mai mulți oameni și ceea ce la început era Junior iOS Developer, a devenit Middle iOS Developer, după aia Senior iOS Developer, iar la un moment, fără să-mi doresc neapărat aceasta, am fost numit iOS Department Manager. Acum responsabilitățile se leagă în mare măsură de oameni și de faptul că trebuie să am grijă de echipa pe care am construit-o aici, iar în timpul rămas continuu să scriu cod. Deși responsabilitățile au evoluat și au luat o întorsătură neașteptată pentru mine, pasiunea pentru scrisul codului a rămas aceeași.”

Un profesionist IT trebuie să muncească mult și să rămână mereu curios 

„Tinerii care-și doresc să înceapă o carieră în IT trebuie să se gândească dacă IT-ul e domeniul pe care și-l doresc cu adevărat. Un profesionist IT trebuie să fie pasionat față de domeniu, să fie perseverent, să-și dorească să muncească mult și să aibă curiozitatea care o să-l ajute să facă față schimbărilor multiple din domeniu.”

Cu multă muncă, pasiune pentru tehnologie și drag față de oameni poți avea o carieră de succes în IT

„Domeniul IT implică din ce în ce mai mult oamenii. De la cineva care vine cu ideea, echipa care dezvoltă produsul, până la utilizatorul final – e  totul despre oameni. S-ar putea ca în viitor, la un moment dat, să creăm produsele software fără interacțiunea directă cu calculatoarele, însă oamenii vor rămâne un factor esențial. Și cu multă muncă, cu pasiune pentru tehnologie și drag față de oameni, vei avea o carieră de succes în IT.”

Materialul este realizat în cadrul „Campaniei de promovare a Carierei IT” implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2016 şi suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului “Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC din Moldova”.

Alăturați-vă grupului „Aleg Cariera IT” pe Facebook pentru mai multă informaţie despre oportunităţi, evenimente și perspective de dezvoltare în domeniul IT.

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine