(foto) Curățim țara într-o zi. „Hai Moldova” te provoacă să participi la salubrizarea a 27 de localități

20160802_104754

Septembrie este luna curățeniei. Asociația MEGA „Hai Moldova”, Kaufland, Primăria Municipiului Chișinău și Ministerul Mediului vă invită să participați la cea mai mare acțiune de voluntariat din Republica Moldova – salubrizarea a 27 de localități din municipiul Chișinău.

În acest an, organizatorii au revenit după o pauză de patru ani cu intenția de a desfășura un program național prin care gunoiul din spațiul public va fi evacuat cu efortul întregii comunități și de a educa spiritul ecologic al cetățenilor țării. În 2016  Ziua de Curățenie va fi organizată în același timp și în România.

Etapele proiectului sunt următoarele:
# 1 iulie – 1 august – formarea echipei;
# 15 august – 10 septembrie – se vor identifica zonele care urmează a fi curățite cu ajutorul aplicației „Let’s do it”;
# 1 august – înregistrarea voluntarilor care vor participa la acțiune, pe platforma online Hai Moldova;
# 11 septembrie – start alocare mormane;
# 24 septembrie – curățenia generală.

 

20160802_101705

„Suntem de șapte ani în România și am avut și câteva acțiuni în Republica Moldova. În acest an, având alături parteneri de încredere, suntem siguri că în Moldova, luna septembrie va fi luna curățeniei”, a afirmat astăzi, 2 august, directorul „Let’s do it” din România, Andrei Coșuleanu, în cadrul conferinței de lansare a proiectului.

România va oferi întregul suport tehnic pentru echipa „Hai Moldova!”, de la dezvoltarea site-ului „Hai Moldova!” la Harta Deșeurilor, care va fi realizată cu ajutorul aplicației de raportare a deșeurilor „Let`s Do It!”, lansată în urmă cu un an în România. Susținerea din partea „Let`s Do It, Romania!” nu va fi cuprinde doar Ziua de Curățenie de pe 24 septembrie, ci va continua și după această zi, printr-o campanie de educare a elevilor în școlile din municipiul Chișinău.

Luna septembrie va fi Luna Curățeniei în Republica Moldova, așa cum va fi și în România. „Hai Moldova!” și Ministerul Mediului vor lansa o campanie de educare a moldovenilor cu privire la deseuri. Luna Curățeniei va însemna training-uri și ateliere de reutilizare creativă în școli si universități, proiecții de film documentar despre deșeuri în 27 localități din municipiul Chișinău. De asemenea, în luna septembrie va fi organizată și o campanie de colectare de haine în 8 puncte din municipiul Chișinău, în vederea refolosirii acestora. Campania se va încheia cu Ziua de Curățenie de pe 24 septembrie.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că Ministerul va oferi toată susținerea necesară pentru implementarea acestei acțiuni, mai ales că proiectul va educa ecologic societatea. „În fiecare localitate va trebui să avem câte 10 persoane care să le explice oamenilor și să-i îndrume pentru a participa la această acțiune.” De asemenea, ministrul a menționat că recent, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care autoritățile locale, în persoanele primarului și a viceprimarului, au devenit agenți ai schimbării în localități. Aceștia vor avea responsabilitatea de a înștiința și, ulterior, de a amenda cetățenii care vor depozita gunoiul în locuri interzise. „Datorită acestui lucru, sperăm că până pe data de 24 septembrie cetățenii vor fi instruiți cum să-și menajeze deșeurile.”

 

20160802_104557

Una dintre surprizele acestei acțiuni a venit din partea partenerului proiectului, companiei Kaufland România. Responsabil CSR, Anna- Katharina Scheidereiter, a anunțat că primăria municipiului Chișinău va primi cadou o mașină electrică. „Donația va fi făcută exact pe data de 24, atunci când se va desfășura și acțiunea de curățare”, a menționat aceasta.

Reamintim că în Republica Moldova, acțiunea s-a mai desfășurat în două ediții în anii 2011 și în 2012. La edițiile precedente, proiectul a reușit să adune 224.000 de voluntari. Au fost curățate 854 de localități, în 28 de raioane ale țării, de 15. 000 de tone de gunoi.

 

20160802_104508

20160802_104237

Photo Credit: Facebook/Hai Moldova
Photo Credit: Facebook/Hai Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine