„Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon, reținut luni seara la Kiev. Afirmația acestuia complică procedura de extrădare a acestuia autorităților din R. Moldova, pentru că în Constituția Ucrainei este menționat că țara nu-și extrădează cetățenii, scrie Ziarul de Gardă.
„Clientul meu, Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 în centrul orașului Kiev. L-au reținut cu aplicarea forței. Sunt șocat de selectivitatea organelor de drept din Ucraina. Pe zeci de politicieni și deputați corupți ei nu îi pot găsiți, dar decizia instanței de judecată din Moldova o execută în câteva ore. Probabil, noi trebuie să invităm judecătorii moldoveni pentru a petrece reforma în Ucraina?”, scriu, ironic, pe pagina biroului de avocați de pe o rețea de socializare reprezentanții companiei juridice Pravovest, care apără interesele lui Veaceslav Platon în Ucraina.
„Acum, Procuratura Generală susține că Platon este cetățean moldovean, care este căutat de Interpol. Eu pot să neg aceste informații. „Clientul meu, deja de mai mulți ani este cetățean al Ucrainei”, susține Gleb Seghida, avocatul ucrainean al afaceristului Veacelav Platon. Acesta menționează că, pe site-ul Interpol, ieri nu era nicio informație despre faptul că Platon era anunțat în căutare.
„Din acest motiv apare o întrebare de rezonanță. Are măcar o oarecare putere pașaportul ucrainean, dacă el nu apară nici măcar pe teritoriul țării noastre?”, se întreabă Seghida, într-o postare pe site-ul www.obozrevatel.com.
„Pașaportul ucrainesc nu înseamnă nimic – iată în acest mod la noi se vor trage investitorii și oamenii de afaceri, dacă Moldova își apără cetățenii ei mai bine decât Ucraina, care zboară cu viteză maximă spre UE. Multstimate procuror general. Iuri Luțenco, apărați cetățenii Ucrainei de acțiunile arbitrare ale autorităților din Moldova”, mai scriu avocații lui Platon.
Gleb Saghida susține că Platon este cetățean al Ucrainei din anul 2002 și că acesta s-a dezis de cetățenia R. Moldova și a Federației Ruse din motive personale. „Când a fost deputat în țara vecină, dl Platon a fost obiectul persecuției politice din partea actualei puteri”. Apărătorul afirmă că reținea lui Platon este o comandă politică, iar Ucraina se pregătește să-și extrădeze un cetățean al ei unei țări străine pentru el. Avocații susțin că pașaportul prezentat de autoritățile din Ucraina ca fiind fals, de fapt, este unul autentic, iar familia Kobalev, care figurează în act, este familia soției lui Platon.
Apărătorul susține că în momentul reținerii lui Platon au fost admise încălcări. „Cei care au efectuat operațiunea chiar au confiscat bunurile mele personale. Încă în timpul reținerii le-am spus celor de la SBU și PG că dl Platon are cetățenia Ucrainei. Ei au ignorat acest fapt”, susține Saghida, care precizează că speră ca autoritățile vor conștientiza până la urmă că ei sunt pe cale să ofere unui stat străin propriul cetățean.