48% de angajați ai companiilor IT din țară sunt absolvenți ai UTM, iar 58% din angajatori au declarat că absolvenții Universității Tehnice a Moldovei sunt cei mai solicitați, acestea sunt unele dintre concluziile sondaj realizat de către USAID, în cadrul celei de-a VII-a ediție a celui mai important eveniment al anului în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor – „Moldova ICT Summit” din 27-28 aprilie 2016 .
Scopul sondajului este de a consolida sectorul TIC din Moldova și formulate recomandări pentru dezvoltarea durabilă a sectorului respectiv, în special prin impulsionarea cercetării, inovării, antreprenoriatului.
Astfel la compartimentul ce vizează aprecierea absolvenților UTM rezultatele sondajului demonstrează că aceștia sunt cei mai cotați specialiști în domeniul IT: cca 48% de angajați ai companiilor IT din țară sunt absolvenți ai UTM.
La compartimentul „Cea mai solicitată Universitate pentru studierea domeniului IT de către candidații la studii” a fost nominalizată Universitatea Tehnică a Moldovei: 45% din intervievați au susținut că aleg UTM pentru studierea IT-ului.
În Top 5 al specialităților universitate în domeniul IT au intrat: Tehnologii informaționale, Informatică, Informatică Aplicată, Cibernetică și Informatică Economică, Calculatoare, toate acestea fiind studiate, de asemenea, la Universitatea Tehnică a Moldovei.
La compartimentul privind angajarea tinerilor specialiști în domeniul IT 58% din angajatori au declarat că absolvenții Universității Tehnice a Moldovei sunt cei mai solicitați, pentru că UTM are cele mai bune cadre didactice, iar absolvenții devin cei mai buni specialiști și înregistrează o rată mare la angajare.
Sectorul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) tinde să devină în următorii ani un factor-cheie al dezvoltării Republicii Moldova. O demonstrează dinamica şi creşterea impresionantă înregistrată pe parcursul ultimilor ani – un volum de peste 7 miliarde de lei în anul 2015 și o cotă de circa 7,08 % în PIB. Exporturile industriei TI au crescut mai mult de 19 ori în perioada anilor 2005-2015: de la 3,64 mil. dolari SUA pînă la 70,1 mil. dolari SUA.
Menționăm că la sondaj care au participat 197 de companii, 211 studenți și 78 de absolvenți ai universităților, care, între altele, vizează și contribuția Universității Tehnice a Moldovei la dezvoltarea domeniului IT din Moldova.
Puteți vizualiza sondajul integral al USAID aici.