Campania „Fără Ură” face parte din campania Consiliului Europei, „No Hate Speech Movement” și este un proiect care a derulat în primă fază între anii 2012 și 2014, iar la moment s-a decis continuarea acesteia pentru următorii 2 ani la nivelul Consiliului Europei și în Republica Moldova. Proiectul are drept scop combaterea rasismului și discriminării în mediul online, prin mobilizarea tinerilor și organizațiilor de tineret, prin recunoașterea și acționarea împotriva acestor încălcări ale drepturilor omului.
Lansată la nivel european în 2012, campania a luat start în Republica Moldova la data de 24 februarie, 2014 și a continuat până în martie 2015 –data oficială la care Consiliul Europei a încheiat campania. Conform seriei de activități planificate,la nivel național au fost organizate seminare, mese rotunde, flash–mob-uri, spoturi de promovare la televiziunea națională, offline-uri cu bloggeri, meciuri de fotbal, ș.a.
Decizia de a continua în următorii 2 ani a fost luată de Consiliul Europei imediat după evaluarea impactului campaniei și a necesității de contracara mai departe problema discursului instigator la ură în mediul online. Astfel, avînd la bază angajamentul asumat de Ministerului Tineretului și Sportului în Republica Moldova campania națională va derula și pentru următoarea perioada de realizare a campaniei 2016-2017.
Apelul de a face parte din noul Comitet Național al Campaniei „Fără Ură” Moldova, pentru perioada 2016-2017 este deschis către organizațiile societății civile. Dacă faci parte dintr-o organizație de tineret/pentru drepturile omului sau militezi pentru un mediu online respectuos, completează acest formular și alătură-te campaniei.
Din echipa Comitetului fac parte: Ministerul Tineretului și Sportului, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Portalul de știri pentru tineri Diez, Coaliția Nediscriminare, ș.a.
Obiectivele campaniei sunt:
#. Sporirea nivelului de conștientizarea discursului online instigator la ură și a riscurilor acestuia pentru democrație și pentru fiecare tânăr în parte;
#. Promovarea alfabetizării media;
#. Susținerea tinerilor în promovarea Drepturilor Omului, online și offline;
#. Reducerea nivelului de acceptare a discrusului instigator la ură în internet;
#. Mobilizarea, formarea și dezvoltarea rețelei de tineri actiști, apărători ai drepturilor omului;
#. Identificarea discursului instigator la ură în mediul online și elaborarea unor instrumente de combatere a acestuia;
#. Susținerea și exprimarea solidarității cu persoane și grupuri victime ale discrusul instigator la ură;
#. Promovarea dezvoltării unor politici și instrumente comune la nivel european, care să faciliteze lupta împotriva discursului instigator la ură;
#. Dezvoltarea participării tinerilor și cetățeniei active online.
Deși este inițiată și promovată primordial online, Campania „Fără Ură” va include elemente și activități educaționale importante, organizate în mediu offline – ateliere, seminare, conferinte, evenimente de tineret, festivaluri și flashmoburi.
Obiectivele Comitetului Național „No Hate Speech” sunt:
#. Identificarea problemelor specifice Republicii Moldova în domeniul discursului instigator la ură și a discriminării online;
#. Stabilirea obiectivelor și direcțiilor prioritare ale Campaniei la nivel național;
#. Planificarea acțiunilor campaniei în mediu online și offline;
#. Realizarea și coordonarea acțiunilor campaniei la nivel național;
#. Promovarea mesajului campaniei prin activitățile organizațiilor reprezentate;
#. Stabilirea și menținerea parteneriatelor cu organziațiile și instituțiile interesate;
#. Identificarea potențialelor surse de finanțare, întocmirea propunerilor și cererilor de finanțare;
#. Evaluarea și măsurarea impactului campaniei.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați: comitet.nhsm.moldova@gmail.com
Mai multe detalii despre campanie: No Hate Moldova