Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri instaurarea stării de urgență pentru trei luni în Turcia, în urma tentativei de lovitură de stat eșuate săptămâna trecută. El a mai declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană, scrie AGERPRES cu referire la agențiile de presă europene.
„Consiliul nostru de miniștri a decis instaurarea stării de urgență pentru o durată de trei luni”, a anunțat șeful statului într-o alocuțiune televizată.
Acest lucru este „necesar pentru a eradica rapid toate elementele organizației teroriste implicate în tentativa de lovitură de stat”, a adăugat el, după reuniuni ale Consiliului Național de Securitate și cabinetului la Ankara.
Președintele turc a declarat de asemenea că „niciun compromis” nu va fi făcut în legătură cu democrația în ciuda proclamării stării de urgență.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a cerut însă,Turciei, să limiteze starea de urgență impusă, cerând guvernului turc să mențină atât statul de drept cât și o proporționalitate în răspunsul său la tentativa de lovitură de stat. „Declararea stării de urgență face să devină clar încă o dată că tentativa de puci are un efect profund asupra politicii și societății turce”, a afirmat Steinmeier. El a mai spus că Germania continuă să ceară Turciei să exercite reținere în răspunsul ei la lovitura de stat dejucată. „Numai implicarea dovedită în acte ilegale și nu înclinațiile politice suspectate ar trebui să declanșeze acțiuni guvernamentale„, a insistat Steinmeier.
În același timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană. „Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveți pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China și în alte multe țări? Da”, a declarat el postului de televiziune Al Jazeera la Ankara, vorbind prin intermediul unui translator, întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecțiilor clare ale UE, care interzice pedeapsa capitală.
„Dacă parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităților este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă”, a spus el, adăugând că oamenii au cerut-o. Ei au ieșit în stradă și au continuat să strige „pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capitală”.