(infografic) 6 principii pe care trebuie să le aibă un oraș frumos și în care să vrei să trăiești

kolndom
Foto:Catedrala din Koln, Germania

Orice oraș frumos respectă anumite principii în arhitectură, infrastructură și design. The school of life au sugerat șase principii ale orașelor frumoase.

#1. Ordine și varietate

 

Orașul Telc din Cehia
Orașul Telc din Cehia

În arhitectura unui oraș trebuie să coexiste ordinea și varietatea. Dacă este doar varietate, orașul se transformă în haos. Dacă e doar ordine, orașul devine plictisitor. Un bun exemplu de ordine și varietate este un cartier în care clădirile au aproximativ aceeași înălțime și lățime, dar pot să aibă culori și forme ale acoperișului diferite. Nu este nici haotic, nici plictisitor.

#2. Vizibilitatea vieții

 

O stradă din Barcelona
O stradă din Barcelona

În oraș sunt atât străzi aglomerate, cât și străzi pustii. Noi toți iubim mai mult părțile orașului care sunt pline de viață, cu oameni care vorbesc, se plimbă. Ne plac locurile în care poți vedea ce fac alți oameni: beau cafea, cumpără copturi proaspete de la o brutărie sau flori. Trebuie să fie străzi unde poți simți pulsul orașului, să se simtă și să se vadă viața orașului.

#3. Proximitate

Să comparăm două orașe de la înălțime: Barcelona și Phoenix:

 

iona6 iona1

Cartierul din Phoenix a avut la bază ideea că oamenii vor să trăiască departe și izolați de alții, cu drumuri sterile și pustii. În Barcelona orașul e mai dens și mai interesant. Scuarurile în orașele frumoase sunt ca o extensie a casei. Chiar dacă sunt locuri publice, oamenii se simt confortabil și se relaxează. Viața în orașele mari trebuie să fie în echilibru: scuaruri mici – autostrăzi largi, cartiere compacte – zone spațioase pentru business.

#4. Orientare și mister

 

iona3

Orașele sunt mari, dar orașele care se află în topul preferințelor turiștilor au, de asemenea, multe străzi înguste, cartiere care îți dau impresia că poți să te rătăcești. Câteodată e frumos și romantic să te poți rătăci în propriul oraș.
În orașul columbian Cartagena străzile sunt atât de aproape amplasate una de alta, încât vecinii sunt ca o familie în care fiecare știe depre viața fiecăruia. O astfel de proximitate dă orașului un farmec deosebit.

#5. Prioritatea în arhitectură

 

Catedrala din Koln, Germania
Catedrala din Koln, Germania

Cea mai înaltă clădire în oraș reprezintă ceea în ce crede orașul. În majoritate capitalelor, cele mai mari clădiri reprezintă afaceri sau bănci. Respectiv, orașul crede în bani. Pentru ca orașul să fie frumos, cea mai înaltă clădire a orașului trebuie să fie ceva ce poate fi de folos pentru toți, să reprezinte valorile orașului. Asta poate fi un muzeu, o biserică, o moschee, o sinagogă sau un centru cultural. Clădirea trebuie să fie un cadou pentru omenire și să fie patrimoniul orașului.

#6. Identitatea orașului

 

iona2

Orașele trebuie să aibă caractere puternice locale, care să le deosebească. Asta poate fi un material local distinct care se folosește la construcția caselor, precum piatra de culoare deschisă care s-a folosit la construirea clădirii Milbrae din Glasgow sau argila galbenă distinctă pentru regiunea Cambridge din Marea Britanie, sau un stil distinct de arhitectură, ca în Paris.

 

iona8

 

Chișinău și alte orașe pot fi îmbunătățite datorită inițiativei unui grup mic de oameni. Un bun exemplu este scuarul Cehov care a fost salvat datorită unui grup de tineri. Pe platforma PMAN noi încurajăm oamenii să facă schimb de idei pentru îmbunătățirea orașului. Chișinăul are nevoie de mai mulți oameni cu idei bune care colaborează și fac lucruri frumoase.

Devino membru al platformei pman.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine